Hrvatska: Nigerijski studenti proterani u BiH kao migranti; Oglasila se policija

Hrvatska policija je kidnapovala dvojicu studenata iz Nigerije, koji su u Puli učestvovali na Svetskom međuuniverzitetskom sportskom prvenstvu.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2019.

17:57

Hrvatska: Nigerijski studenti proterani u BiH kao migranti; Oglasila se policija
Ilustracija: Depositphotos/ Londondeposit

Kako navodi sarajevski Žurnal, policija ih je sprovela do Velike Kladuše i pod pretnjom oružja proterala u Bosnu i Heregovinu.

Portal tvrdi da su dvojica studenata iz Nigerije 12. decembra doputovala u Pulu, a nakon završetka pomenutog takmičenja, pet dana kasnije su se obreli u Zagrebu, odakle je trebalo da lete za Istanbul, pa u Lagos.

Ali navodi se, na taj let oni nikada nisu stigli, jer ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija, odvezla u šumu u blizini Velike Kladuše i pod pretnjom oružja naterali da pređu na teritoriju BiH.

Abija Uhen Aleksandro (18) i njegov kolega Eboh Kenet Činedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi na Svetskom međuuniverzitetskom takmičenju u Puli predstavljali svoj univerzitet u stonom tenisu.

Nakon takmičenja otputovali u Zagreb i smestili se u hostel, a potom izašli u šetnju, piše Žurnal.

"Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo da im objasnimo ko smo i da su dokumenta u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kaže za Žurnal Eboh Kenet Činedu.

Nije znao koliko je bilo sati, ali, kaže, u međuvremenu je pao mrak.

"Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mesto. Dvojica policajaca su nam rekli da idemo u Bosnu. Ja nikad nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam - ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam da idem u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, ispričao je Eboha Kenet za Žurnal.

Nigerijski studenti su ispričali da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. Migranti koje je hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriji BiH odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.

Iz Međuuniverzitetskog sportskog komiteta, organizatora svetskog prvenstva u Puli, u razgovoru za Žurnal tvrde da su obavešteni o slučaju.

Predstavnik Komiteta Alberto Tangeti je rekao da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, kao i da su svi imali uredne vize.

Tangeti je potvrdio da su dva nigerijska bili učesnici na pulskom tamičenju i da su imali hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos.

Ispričao je i da ih je na takmičenju snimala hrvatska televizija.

Sedam dana kasnije, kaže Tangeti, primio je poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija proterala u BiH.

"Ne razumem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaveštena da su tu”, kazao je Tangeti. Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je večeras na vest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH.

Ponudili su "objašnjenje" u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novemvbra petorica nigerijskih državljana, četiri studenta i njohov trener, iegalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su trener i jedan učesnik takmičenja ilegalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma , dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

"Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH", rekla je portparolka MUP-a Marina Mandić za Index.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

Hrvatska policija u svojim postupanjima "susreće se sa zloupotrebom dolazaka stranih državljana na različita sportska takmičenja u Hrvatsku i treba utvrditi da li je ovo još jedan primer takvog ponašanja", istaknula je Mandić.

Prema njenim rečima, peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i 18. novembra došao je u Prvu policijsku stanicu Centar Zagreb te je izjavio da je izgubio pasoš, prenosi hrvatski portal.

"U skladu sa pospupkom on je dobio rešenje o napuštanju zemlje, ali se 27. novembra vratio u Prvu policijsku stanicu i izrazio nameru da zatraži azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin", kazala je Marina Mandić.

Ona je dodala da je takođe poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao ući u Sloveniju, "ali je upućen da se vrati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: