"Širenje NATO-a je besmisleno i pretnja za Rusiju"

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je nastavak širenja NATO-a, što je, kako je sugerisao, bilo besmisleno.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Utorak, 03.12.2019.

15:21

Ilustracija: Getty images/ Marianna Massey / Stringer

Kako Putin navodi, to je besmisleno s obzirom na nepostojanje pretnje od Moskve nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine.

Govoreći na sastanku ruskih vojnih lidera u ruskom rizortu na Crnom moru u Sočiju, Putin je rekao da širenje NATO-a predstavlja pretnju za Rusiju, ali da se nada da će interes zajedničke bezbednosti prevladati, preneo je Rojters.

Uprkos tenzijama, Putin je rekao da je Rusija i dalje spremna da sarađuje sa vojnom alijansom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija sa "velikom pažnjom" posmatra događaje u Londonu, gde NATO obeležava 70 godina od osnivanja.

Taj vojno-politički savez koji ima 29 članica osnovan je 1949. godine kako bi se Evropi pružila bezbednost od tadašnjeg Sovjetskog saveza.

Peskov je rekao da je NATO "proizvod ere sukoba, ere hladnog rata", na šta Rusija ne želi da se vraća.

"Savez koji je stvoren i oblikovan ideologijom konfrontacije, naravno, ne može doneti ništa drugo osim konfrontacije", rekao je Peskov.

Sve bliži odnosi Turske i Moskve povećali su tenzije među članicama NATO, ali Peskov kaže da ta saradnja ne šteti Alijansi.

Francuska, jedna od članica NATO, takođe želi bliže veze s Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: