Borel: Španija nije priznala Kosovo, ali to neće uticati na moj rad

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

15:49

Borel: Španija nije priznala Kosovo, ali to neće uticati na moj rad
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dodaje i da ne zna koliko će vremena trebati za to.

Borel je u intervjuu za El Pais ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

"Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti", rekao je Borel.

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

"Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope", rekao je Borel.

Borel je najavio i da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

"Više nisam ministar spoljnih poslova Španije", rekao je Borel.

"EU da pristupa susedima sa više strategije i jedinstva"

Šef diplomatije EU Žosep Borel kaže da EU u svojim spoljnim poslovima mora nastupati sa više samopuzdanja, strategije i jedinstva.

"To se odnosi na pristup kako našim najbližim susedima tako i na odnose sa velikim geostrateškim igračima", naveo je Borel u poruci povodom početka petogodišnjeg mandata.

Josep Bore je prvog dana svog mandata na čelu Službe za spoljne poslove i zajedničke odbrambene i sigurnosne politike Unije, poručio da je njegova želja da se glas EU čuje ”jasno i glasno” u svetu i da zemlje čalnice Unije mogu biti vodeća snaga u svetu samo ako stoje ujedinjene.

"EU je najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog napretka i društvenog zajedništva. Imamo veiku odgovornost da to podelimo sa ostakom sveta", zaključio je Borel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: