Milo Đukanović reizabran za predsednika DPS-a, bio jedini kandidat

Aktuelni predsednik Crne Gore i dugogodišnji lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović reizabran je za predsednika te partije.

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

08:27

Milo Đukanović reizabran za predsednika DPS-a, bio jedini kandidat
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Reizabran je na kongresu održanom u Podgorici, dok će funkciju njegovog zamenika i dalje obavljati Duško Marković.

Đukanović i Marković su bili jedini kandidati na najviše stranačke dužnost.

Lider crnogorske vladajuće partije vodi DPS neprekidno od 1998. godine i godinama je bio na čelu vlade čije vođstvo je pre tri godine prepustio zameniku predsednika, dugogodišnjem šefu tajne službe Dušku Markoviću.

Nakon reizbora Đukanović je sinoć u izjavi novinarima poručio da njegova partija “ulazi sa puno optimizma u izbornu godinu”, u kojoj će “potvrditi nadmoćnost”. Naredne godine u Crnoj Gori se održavaju redovni parlamentarni izbori.

“Ovo je prilika za rekapitulaciju protekle četiri godine. Ispunili smo obećanja, sačuvali stabilnost Crne Gore i što je najvažnije ušli u NATO, ali i napravili važne korake na ekonomskom planu. Idemo dalje ka emancipaciji društva i stvaranje uslova za dobar život građana Crne Gore. Naša ambicija je da mlade ljude zadržimo u državi”, naveo je Đukanović.

Ranije juče u govoru pred kongresom poručio je Crna Gora “mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku”, te da je “neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta.”

Saopštio je da vladajuća partija “ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)”, što je po prvi put da se na stranačkom kongresu DPS-a pomenula obnova CPC.

Uoči kongresa pojedini analitičari ocenili su da će DPS “nastaviti deklarativno da se zalaže za reforme i evropske integracije, dok će u praksi jačati politički pritisak na državne insitucije i širiti klijentelističku mrežu”.

“Iako je unutar DPS-a počela smena generacija, partijski veterani nastaviće da drže poluge u stranci i kontrolišu unutrašnje reforme”, ocenio je za “Vijesti” direktor Instituta alternativa Stevo Muk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: