Tusk predao predsedavanje Evropskim savetom Šarlu Mišelu

Odlazeći predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na ceremoniji u Briselu predao je svoju funkciju Šarlu Mišelu, dosadašnjem premijeru Belgije.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.11.2019.

12:22

Tusk predao predsedavanje Evropskim savetom Šarlu Mišelu
EPA/ OLIVIER HOSLET

Mišel će na poziciji predsednika Evropskog saveta biti od 1. decembra 2019. godine do 31. maja 2022. sa mogućnošću obnove mandata na još dve i po godine.

U svom govoru prilikom simbolične primopredaje zvonca kojim predsednik Evropskog saveta otvara sastanke EU lidera Donald Tusk izjavio je kako Šarl Mišel prdstavlja "idealan za pronalaženje konsenzusa i izgradnju jedinstva među zemljama članicama".

Tusk je naglasio da je njegov petogodišnji mandat bio obeležen krizama - ekonomskom krizom Grčke, migracionom i ukrajinskom krizom, terorističkim napadima.

"Istovremeno, ja sam privilegovan što sam služio zajedničkim interesima Evrope koja je najbolje mesto na svetu", zaključio je Tusk.

Treći po redu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će iskoristiti svoju energiju da smanji birokratiju u EU i da će imati "svoj stil" vođenja Evropskog saveta.

”Imaću svoj stil otvoren za dijalog i izgradnju mostova. Radiću na poštovanju i razumevanju među liderima i zemljama EU", poručio je Mišel.

On je svoj govor završio porukom EU građanima: "Možete da računate na mene".

Prvi predsedsednik Evropskog saveta bio je takođe nekadašnji belgijski premijer Herman van Ropej. Rompej je izabran na osnovu odredbi Lisabonskog ugovora i na poziciji predsedavajućeg Evropskim savetom bio je dva mandata od 1. decembra 2009. godine do 30. novembra 2014. godine. Van Rompeja je nasledio bivši poljski premijer Donald Tusk, koji je takođe na mestu predsednika Evropskog saveta proveo 5 godina, odnosno dva mandata po dve i po godine.

Predsednika Evropskog saveta biraju EU lideri, a osnovna uloga mu je pronalaženje konsenzusa među zemljma članicama u donošenju političkih odluka EU i predstavljanje EU u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: