Koliko jak potres mogu izdržati zgrade u kojima živimo?

Zemljotres koji je pogodio Albaniju, kao i potresi u regionu pokrenuli su pitanje koliko su bezbedni stambeni objekti u Srbiji.

Izvor: Prva

Četvrtak, 28.11.2019.

22:03

Koliko jak potres mogu izdržati zgrade u kojima živimo?
Printskrin/ TV Prva

Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Skoplje 1963. godine, u tadašnjoj Jugoslaviji pojačane je zakonske regulative kada je u pitanju bezbdnost zgrada od potresa.

Potom su nakon zemljotresa u Crnoj Gori 1979. dodatno je utvrđene regulative, pa sve zgrade izgrađene nakon tih godina mogu da izdrže zemljotres do 7 stepeni Rihterove skale.

"Veliki stambeni blokovi na Novom Beogradu, u gradu i svuda koji su rađeni po svim propisima i da imaju građevinske dozvole možemo da kažemo da su ljudi bezbedni u njima. Međutim, pošto je starost prosečna preko 40 godina, ipak bi trebalo da izađu komisije i da pregledaju sve te objekte da vide u toku eksploatacija negde nije narušena seizmika", rekao je za Tv Prva Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Ipak, kada su u pitanju privatne kuće u naseljima kao što je Kaluđerica, ne može se znati koliko su one bezbedne. Kako kaže stanovnik Kaluđerice Nedeljko Gatarić "Svako je po svom nahođenju gradio, niko nije tražio uputstva, nisu ispitivali ni zemljište ni temelje".

Ispitivanje stanja objekata po Srbiji je neophodno jer je mnogo onih koji mogu ugroziti bezbednost u slučaju zemljotresa.

Upravo zbog nelegalne gradnje, jer su takvi objekti najkritičniji, potrebno je da inspekcija započne kontrolu. Kako je Goran Rodić rekao za "Blic" najugroženiji su objekti na području Rudnika, centralna i Zapadna Srbija, pre svega Kopaonik i Raška.

Osim nelegalnih objekata, vrlo su kritični i nadograđeni spratovi, kaže Rodić.

Građani Vojvodine su bezbedniji zbog drugačijeg tla, ali su i u tom delu zemlje problematični objekti sagrađeni bez dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: