UN: Moguć prekid vatre u Jemenu

Možda je na pomolu opšti prekid vatre u građanskom ratu koji se u Jemenu vodi uz mešanje stranih sila, izjavio je izaslanik UN za Jemen Martin Grifits.

Izvor: Beta

Petak, 22.11.2019.

22:37

UN: Moguć prekid vatre u Jemenu
Ilustracija: EPA-EFE/ Yahya Arhab

On je dodao da je poslednjih 15 dana znatno opalo ranije učestalo uzajamno bombardovanje zaraćenih strana.

"To je možda znak da se nešto menja u Jemenu", rekao je Grifits i dodao da je tokom 15 dana broj bombardovanja opao za čak 80 odsto.

Poslednjih nedelja se događalo da tokom 48 sati nema uopšte napada iz vazduha, što je prvi put od početka rata u Jemenu.

"Mi to nazivamo de-eskalacijom" i to možda predstavlja korak ka "prekidu vatre u Jemenu", rekao je izaslanik UN.

On je pohvalio sporazum postignut početkom novembra u Rijadu o okončanju sukoba vlasti i separatista.

Sporazum je tada potpisao predsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi, koji je u egzilu od 2014. kada je šiitska sekta "Huti" zavladala glavnim gradom Jemena.

Sporazumom se predviđaju povratak predsednika Hadija i da separatisti rasformiraju svoje snage.

U sredu je i saudijski kralj Salman takođe rekao da bi sporazum mogao voditi "širim mirovnim pregovorima", a oni okončanju sukoba u Jemenu.

Od 2015. godine, Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju u Jemenu koja se bori protiv pobunjenika "Hutija" ;koje podržava Iran, a koji su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

U ratu u Jemenu su poginule desetine hiljada ljudi, većinom civila, po podacima raznih humanitarnih organizacija. Taj rat je doveo do najteže humanitarne krize danas na svetu, kažu UN.

Ujedinjene nacije koordiniraju više od 250 humanitarnih organizacija u Jemenu za pomoć za više od 13 miliona Jemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: