Si sa Kisindžerom o odnosima SAD i Kine

Kineski predsednik Si Đinping susreo se u Pekingu sa bivšim američkim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom (96).

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2019.

22:23

Si sa Kisindžerom o odnosima SAD i Kine

Tom prilikom izrazio je nadu da će veteran diplomatije nastaviti da tokom mnogih godina koje dolaze doprinosi kinesko-američkim odnosima.

Si je, napominjući da će Kisindžer ostati upamćen u istoriji, istakao doprinos američkog diplomate odnosima Pekinga i Vašingtona tokom proteklih decenija.

"Pre više decenija, Kisindžer, uz njegov dubok uvid u istoriju i uz njegovo duboko razumevanje tradicionalne kineske kulture, radio je zajedno sa tadašnjim liderima dve zemlje na napretku u normalizaciji kinesko-američkih odnosa, uprkos tadašnjim različitostima u stanjima dve nacije", rekao je Si, prenosi Sinhua.

Kineski predsednik je primetio da se dve zemlje trenutno suočavaju sa kritičnim trenutkom u odnosima, zbog brojnih izazova i poteškoća u saradnji, dodajući da je potrebno da Vašington i Peking poboljšaju komunikaciju u vezi sa strateškim pitanjima, izbegnu nesuglasice i predrasude i poboljšaju međusobno razumevanje.

Kisindžer je rekao da je za proteklih 50 godinu Kinu posetio gotovo 100 puta, i da je bio svedok ogromnim promenama koje su se dogodile u toj zemlji.

On je dodao da su odnosi SAD i Kine tokom proteklih 50 godina imali uspona i padova, ali da su u suštini uvek išlu uzlaznom putanjom.

Prema rečima američkog diplomate, današnji svet se značajno promenio i u skladu sa tim su odnosi SAD i Kine od većeg značaja.

Peking je domaćin Novog ekonomskog foruma "Blumberg fondacije" o ekonomiji, investicijama, inovacijama i klimatskim promenama, na kojem Kisindžer učestvuje kao član američke delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: