"Možda Bugarska dopušta da joj drugi biraju prijatelje i neprijatelje, mi ne"

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Bugarska ume da dopusti da joj drugi biraju prijatelje i neprijatelje, a Srbija to ne dopušta.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2019.

16:21

Foto: Screenshot/O2

"Bugarska ume da dopusti da joj drugi biraju prijatelje i neprijatelje. Srbija to ne dopušta i kao samostalna zemlja sama odlučuje o sebi i sama bira svoje prijatelje. Ima Bugarska svojih problema i neka brine o njima", izjavio je Vulin komentarišući izjavu šefice bugarske diplomatije koja je reagovala na izjavu Milovana Drecuna da je u Srbiji aktivna mreža bugarskih obaveštajaca.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva i ministar odbrane Krašimir Karakahanov odbacili su ranije danas tvrdnje Drecuna da je Bugarska umešana u aktuelnu obaveštajnu aferu u Srbiji, prenosi bugarska agencija BTA.

Zaharijeva je u intervjuu za TV Novu opisala to kao "poslednji u nizu besmislenih i lažnih optužbi parlamentarca protiv Bugarske".

"Ono što ja vidim na tom video-snimku je obaeštajac i to ne iz Bugarske, već iz jedne druge zemlje, kako vrbuje visokorangiranog pripadnika vojske Srbije. Mi smo veoma zbunjeni tim optužbama i kategorički ih negiramo", rekla je Zaharijeva.

Ona je dodala da se nada da je to njegovo lično mišljenje, a ne i stav srpskog državnog vrha i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nadam se da to nije zvanični stav Srbije", rekla je ona.

BTA navodi da je Zaharijeva razgovarala s bugarskim ambasadorom u Beogradu i da će srpski ambasador u Sofiji najverovatnije biti pozvan u Ministarstvo i da će mu tom prilikom biti preneto da Srbija treba da se uzdrži od takvih izjava.

Bugarska ministarka je, kako navodi agencija, savetovala Srbiji da se usredsredi na svoje unutrašnje probleme umesto što "pokušava da nađe opravdanje među susedima".

Ona je podsetila da je Bugarska uvek podržavala evropske integracije Srbije, ali da ovakve izjave ne doprinose dobrim bilateralnim odnosima i nisu u duhu dobre volje koja postoj između dve države.

Ministar odbrane je rekao da Drecunove optužbe ne odgovaraju istini.

"Činjenica da Srbija ima problem ne znači da Bugarska treba da bude žrtveno jagnje i da služi za odraćanje pažnje sa unutrašnjih problema Srbije", rekao je on.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kazao je ranije za RTS povodom obaveštajne afere da se protiv Srbije već dugo vodi niz hibridnih operacija, kao i da ambijent u kojem je snimak objavljen ukazuje da bugarski istraživacki novinar izgleda stoji iza tog objavljivanja.

Drecun je naveo i da je Bugarska nedavno burno reagovala na prisustvo sistema S-400 na zajednickim vežbama Srbije i Rusije, a ukazao je i na reakciju Atlantskog saveta u Bugarskoj.

Ranije je, kako podseća, izneo podatak u javnosti da je u Skoplju formiran jedan maskirani obaveštajni centar, gde se nalaze i pripadnici službi susednih zemalja kao što su Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: