Crnogorci se pitaju da li je ruski špijun sa snimka iz Srbije bio i kod njih

Istraživač britanske mreže Belingket Hristo Grozev kaže da je malo verovatno da ruski obaveštajac sa snimka iz Srbije nije umešan u pokušaj terorizma u CG.

Izvor: Beta

Petak, 22.11.2019.

11:16

Crnogorci se pitaju da li je ruski špijun sa snimka iz Srbije bio i kod njih
Foto: Mehaniq/Depositphotos/Ilustracija

Reč je, podsetimo, o agentu ruske vojne obaveštajne službe GRU Georgiju Klebanu, koji je snimljen kako daje novac srpskom obaveštajcu.

Na pitanje da li su Kleban i srpski zvaničnik imali veze sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine, Grozev za Pobjedu kaže da je "malo verovatno da Kleban nije učestvovao u toj akciji" dok, kako kaže, za sada nisu primetili "ulogu srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori".

"Smatramo da je malo verovatno da on (Kleban) nije učestvovao u planiranju ili pomoći u Crnoj Gori, jer su ga vodile njegove kolege dok je on bio član GRU-a u Beogradu (stigao je u februaru 2016). Međutim, s obzirom na to da je radio pod diplomatskim pokrićem, malo je verovatno da su ga koristili za bilo kakav operativni rad poput sastanka sa regrutima. Za to bi koristili tajne oficire poput Šišmakova i Moisejeva, odnosno Širokova i Popova", kazao je Grozev za Pobjedu.

Špijunska afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbednosno informativna agencija. Istraživački novinar ocenio je i da srpska obaveštajna služba nije srećna zbog toga što je GRU iskoristio Beograd za operaciju koja se spremala u Crnoj Gori 2016. godine.

"U mojim istraživanjima od marta 2017. godine pisao sam o pripremama crnogorskog državnog udara, a deo toga se odvijao u Beogradu", rekao je Grozev, istaživač mreže Belingket.

On je naglasio da je Belingket pronašao dokaze da su dva zvaničnika GRU, koji su bili umešani u dešavanja u Crnoj Gori, putovala tajno u Beograd, nedeljama pre dešavanja u Crnoj Gori.

"Leteli su u Beograd i nazad iz Beograda, a prema podacima koje sam video, obavili su sve sastanke planiranja i regrutovanja ljudi iz Beograda", dodao je Grozev.

On je podsetio i da je BIA potvrdila da je snimak autentičan i da je osoba na njemu zvaničnik Kleban.

Grozev je naveo i da za sada nisu videli nikakvu ulogu neimenovanog srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: