EU i Srbija sklopile sporazum o graničnoj saradnji

Evropska unija i Srbija su sklopile sporazum o saradnji u upravljanju granicama, saopštila je Evropska komisija.

Izvor: Beta

Sreda, 20.11.2019.

15:38

EU i Srbija sklopile sporazum o graničnoj saradnji
Foto: Depositphotos/Fredex

Sporazum se odnosi na saradnju Srbije i Evropske agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), a treba da ga odobri Evropski parlament.

U ime EU juče su ga potpisali Marija Ohisalom, ministarka unutrašnjih poslova Finske koja predsedava EU, komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, i Nebojša Stefanović potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova. ;

"Saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu presudna je da se osigura uspešno upravljanje našim zajedničkim granicama. Preko ovog sporazuma Fronteks će moći da koordiniše operacionalnu saradnju zemalja članica EU i Srbije, da obezbedi podršku i ekspertizu koja će biti od koristi svima nama", rekla je finska ministarka, prenosi se u saopštenju.

Komesar Avramopulos je rekao da je sporazum "u interesu i Srbije i EU. ...jačamo veze sa partnerima na Zapadnom Balkanu, i dovodimo susedstvo bliže EU", rekao je on. ;

Po tom novom sporazumu, Fronteks može da pomogne Srbiji u upravljanju granicama, da sprovodi zajedničke operacije i uz odobrenje Srbije raspoređuje timove u oblastima Srbije koja se graniče sa EU.

Cilj je rešavanje ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala, a moguća je i tehnička i operativna pomoć na granici, navodi se u saopštenju.

Pregovori sa Srbijom zaključeni su u avgustu 2018, a nacrt sporazuma su komesar Avramopulos i ministar Stefanović ;parafirali ;20. septembra 2018, dok je Savet EU odobrio potpisivanje 22. januara 2019. godine.

To je treći takav sporazum EU i partnerskih zemalja, posle Albanije 2018. i Crne Gore 2019. godine. ;Sporazumi sa Severnom Makedonijom i BIH čekaju finalizaciju.

Fronteks je maja ove godine u Albaniji pokrenuo svoju prvu zajedničku operaciju na teritoriji zemlje-suseda EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: