Britanski diplomata tvrdi: Mučili su me u kineskom zatvoru

Bivši službenik britanskog konzulata u Hongkongu, Sajmon Čeng, izjavio je da je tokom boravka u kineskom zatvoru bio podvrgnut torturi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.11.2019.

10:36

Britanski diplomata tvrdi: Mučili su me u kineskom zatvoru
Iustracija:Getty/ Billy H.C. Kwok

Čeng, koji je za britansku vladu radio skoro dve godine, proveo je u zatvoru 15 dana pošto je uhapšen tokom posete Kini u avgustu i optužen za podsticanje političkih nemira u Hongkongu.

"Zavezali su me, stavili mi povez preko očiju i kapuljaču na glavu. Rekli su da rade za tajnu službu i da ovde nema ljudskih prava. A onda su krenuli s mučenjem", rekao je Čeng.

Kineski organi, kako je dodao, ispitivali su ga o ulozi Britanije u protestima u Hongkongu.

Izvori iz britanske vlade kažu da veruju u njegove tvrdnje da je bio prebijen i primoran da potpiše priznanje. Posle objavljivanja Čengove priče, britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je pozvao kineskog ambasadora u Londonu na razgovor. On je osudio tretiranje Čenga od strane kineskih vlasti koje je okarakterisao kao "mučenje".

"Ogorčeni smo zbog sramotnog maltretiranja Čenga u pritvoru u Kini. Jasno smo stavili do znanja da očekujemo od kineskih vlasti da to istraže i one koji su to uradili pozovu na odgovornost", rekao je Rab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: