Na Balkanu ostalo jedno pitanje, a NATO želi da ga reši

Suštinski izazov na Zapadnom Balkanu je odnos Beograda i Prištine, a NATO želi da ga reši, rekao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džemjs Apaturaj.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.11.2019.

10:02

Na Balkanu ostalo jedno pitanje, a NATO želi da ga reši
Depositephotos / mbangemann

"Nije preostalo mnogo suštinskih izazova na Zapadnom Balkanu, ali jedan od njih je odnos između Prištine i Beograda i rešavanje ovog pitanja. Stoga, želimo da uradimo sve kako bismo tome doprineli", rekao je Apaturaj u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je istakao i da će Kfor ostati na Kosovu i nastavljati da obavlja svoj posao koji podrazumeva da se osigura bezbedno okruženje.

Govoreći o odnosu NATO prema bezbednosnim snagama Kosova ili potencijalnoj budućoj kosovskoj vojsci, Apaturaj kaže da se interno razmatra kakvu će im reformsku podršku pružiti NATO.

"Radi se o praktičnoj, ali i političkoj raspravi zbog implikacija na Kosovu i odnosima Kosova sa susedima. Međutim, nije tajna da u Alijansi imamo i problem država koje priznaju i ne priznaju Kosovo. Za njih je ovo komplikovano pitanje. Moramo o tome raspravljati malo više i skoro sam siguran da će biti nekih posledica, ali nismo još stigli do toga", rekao je on.

Upitan da li će se te posledice ticati KBS ili Kosova, Apaturaj kaže da će se, kako on gleda na stvari, "stvarne posledice ticati podrške KBS ili vojsci Kosova". Naravno, dodaje, postoje i veća politička pitanja koja se tiču, na primer, podrške NATO dijalogu između Prištine i Beograda.

Ističe da NATO takođe ima izuzetne odnose sa Srbijom. Apaturaj kaže da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i da nije u potrazi za novim članicama.

"Srbija je 100 odsto jasno dala do znanja da je ne zanima članstvo, niti sada, niti u bliskoj budućnosti. Mi to poštujemo. Mi poštujemo njihovu neutralnost", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: