Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja

Srbija ima šanse za otvaranje još dva poglavlja pretpristupnih pregovora Srbija - EU, navodi RTS.

Izvor: Beta

Utorak, 19.11.2019.

07:52

Srbija ima šanse da otvori još dva poglavlja
Ilustracija: Depositphotos/Fredex

Najveće šanse da bude otvoreno u pretpristupnim pregovorima Srbije sa EU imaju "Pregovaračko poglavlje 4" - o slobodnom kretanju kapitala, i "Pregovaračko poglavlje 2" - o slobodnom kretanju radnika, najavila je Radio-Televizija Srbije.

Uz to, "u proceduri odlučivanja" su "Pregovaračko poglavlje" 21 - o "trans-evropskim mrežama" i "Pregovaračko poglavlje 14" - o politici saobraćaja.

RTS je javila i da je imala uvid u najnoviji izveštaj Evropske komisije o stanju vladavine prava u Srbiji. Ti periodični izveštaji imaju ključnu ulogu pri odlučivanju o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

U najnovijem izveštaju piše, prenela je RTS, da Srbija mora da ubrza reforme u oblasti nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprečavanja korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

U izveštaju se konstatuje da je u Srbiji "neprimeren politički uticaj na pravosuđe" čija je najavljena reforma "na čekanju", dok "ozbiljno kasne" koordinacija antikorupcijskih politika, izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"Zabrinjavajući su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja protiv novinara", navela je RTS iz izveštaja Evropske komisije koja komentariše i hronologiju rada na novoj medijskoj strategiji u Srbiji, konstatuje politički i ekonomski uticaj na medije i zalaže se za veću nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije.

Evropska komisija je u delu izveštaja o "Pregovaračkom poglavlju 24" ocenila da ima pozitivnih koraka u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv "sajber-kriminala", trgovine ljudima, pranja novca, te očekuje da sve to "donese bolji učinak u borbi protiv organizovanog kriminala" uopšte, prenela je RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: