EU: Izbeglički kamp kod Bihaća mora biti ukinut

Predstavnici Evropske unije i Evropske komisije izjavili su u Bihaću da izbeglički kamp "Vučijak" kod tog grada mora biti ukinut.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.11.2019.

19:01

EU: Izbeglički kamp kod Bihaća mora biti ukinut
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Oni su rekli da migranti moraju što pre biti smešteni u odgovarajući smeštaj.

Naveli su i da migranti moraju biti raspoređeni širom BiH, a ne samo u Unsko-sanskom kantonu.

Mihela Matuela, šefica Odeljenja za BiH pri Direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, izjavila je da je zima na pragu, a da smeštaj u kojem su migranti ne odgovara međunarodnim standardima.

Dodala je da je u Unsko-sanskom kantonu najveći priliv migranata i da razume tamošnje stanovnike.

"Tu smo da pomognemo. Do sada smo obezbedili 36 miliona evra za upravljanje krizom, imali smo intenzivne razgovore na svim nivoima vlasti kako bi i njih podstakli da pomognu rešavanje pitanja interne koordinacije koja nedostaje", kazala je Matuela.

Po njenim rečima, angažovan je i ekspert koji će pomoći u organizaciji interne koordinacije različitih nivoa vlasti u BiH u vezi s migrantskom krizom.

"Situacija je i dalje zabrinjavajuća. Iako je EU učinila mnogo, jednu stvar ne možemo uraditi: zameniti predstavnike državnih vlasti", upozorila je Matuela.

Navodeći da je Bosni i Hercegovini u avgustu odobreno pet miliona evra za povećanje smeštajnih kapaciteta i otvaranje novih izbegličkih kampova, istakla je da do danas nisu određena ni mesta za nove migrantske centre.

"Pozitivna vest je stigla krajem prošle sedmice kada su se pojavile dve nove dve lokacije - jedna u Sarajevu i jedna u Tuzli. To smo iskoristili kao početnu tačku za razgovore u Unsko-sanskom kantonu, jer bi ti centri pomogli da se taj kanton bar malo rastereti pritiska", kazala je Matuela.

Ona je rekla da se proveravaju te dve lokacije, kako bi se utvrdio kapacitet i vreme potrebno za premeštanje migranata.

"Kada se to utvrdi, radiće se plan transporta migranata, a prednost imaju oni koji su u Vučjaku", kazala je Matuela.

Šef Odeljenja pri Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći, Martin Tašner rekao je da je Evropska komisija "vrlo zabrinuta zbog humanitarne situacije u BiH", posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Upitan o incidentima na granici BiH i Hrvatske, Tašner je naveo da su zabrinuti zbog izveštaja o događajima na granici s Hrvatskom i svedočenja migranata da ih hrvatska policija tuče, otima im telefone i novac, a u nekim slučajevima i zapuca da ne bi prešli na teritoriju Hrvatske.

"Komesar zadužen za ovo pitanje je rekao u utorak pred Evropskom komisijom da je potrebno istražiti te izveštaje, jer smo te informacije dobili i od partnerskih organizacija", kazao je on.

Dodao je da je potrebno uspostaviti dijalog s vlastima Hrvatske i naglasiti da kontrola granice mora biti u skladu s međunarodnim standardima.

Tašner nije hteo da odgovori na pitanja o tome kakvu poruku EU šalje kada daje novac za migrantsku krizu u BiH, a ujedno daje i članicama EU da utvrđuju granice, te da li je plan EU da se migranti trajno nastane u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: