"Liban je kao brod koji tone"

Liban liči na brod koji tone i koji će potonuti ako se ne preduzme akcija, izjavio predsednik parlamenta te zemlje Nabih Beri.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.11.2019.

13:28

Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Beri, saveznik moćne šiitske grupe Hezbolah, rekao je da su napori nove vlade "potpuno zamrznuti" i čekaju dalji razvoj situacije, preneo je list Al-Džumhurija.

Liban, koji se bori s ogromnim javnim dugom i ekonomskom stagnacijom, upao je u veliku političku krizu od kada su pre mesec dana izbili antivladini protesti, koji su doveli do ostavke premijera Saada al-Haririja, 29. oktobra.

Banke, koje su većinom bile zatvorene tokom protesta, najavile su juče privremene mere, uključujući ograničenje od 1.000 dolara za podizanje novca i smanjenja transfera u inostranstvo, kako bi pokrile samo lične troškove.

Sindikat bankarskih službenika odlučiće kasnije danas da li će da okonča štrajk zbog kojeg su banke bile zatvorene prošle nedelje, prenosi Rojters.

Napori za formiranje nove vlade, neophodne da bi bile sprovedene hitne reforme, naišli su na novu prepreku tokom vikenda, kada je bivši ministar finansija Mohamed Safadi povukao kandidaturu za premijera.

Pojedini demonstranti odbili su nominaciju Safadija, uglednog biznismena i bivšeg poslanika iz većinski sunitskog Tripolija, navodeći da je on deo vladajuće elite koju ono više ne žele na vlasti.

Hezbolah, dobro naoružana grupa koju podržava Iran, saopštila je da će doći do "političkog razumevanja" između stranaka, pa "čak i lidera protesta" kako bi bila formirana nova vlada, ne navodeći više detalja.

Hezbolah i Beri žele da Hariri, saveznik arapskih zalivskih zemalja i Zapada, ponovo bude premijer.

Beri je izrazio nadu da će on pristati da formira novi kabinet.

Libanski premijer, prema sistemu podele vlasti, mora da bude iz redova sunita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: