Predstavnici Hrvata se protive centru za migrante

Hrvatski predstavnici u opštinama Tuzla i Živinice, u BiH usprotivili su se otvaranju centra za migrante tokom zime.

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2019.

09:12

Predstavnici Hrvata se protive centru za migrante
Ilustracija: EPA-EFE/ Edvard Molnar

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića najavio je da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.

"Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može da izazove opasne posledice", navodi se u zajedničkom saopštenju hrvatskih predstavnika u pomenutim opštinama.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, upozorivši da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše, prenosi portal Kliks.

U saopštenju se poziva i vlast na nivou BiH da promeni odluku o lokaciji za smeštaj migrantskih centara, za koje predstavnici hrvatske zajednice smatraju da treba da budu izvan naseljenih mesta.

Na područje Tuzle migranti svakodnevno pristižu iz pravca Zvornika i Bratunca.

Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je ranije ove nedelje da će tokom zime vlasti u BiH osposobiti dve bivše kasarne u Ljubačama kod Tuzle i u Blažuju kod Sarajeva za smeštaj migranata, podseća Kliks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: