Na današnji dan, 17. novembar

Izvor: Beta

Nedelja, 17.11.2019.

00:00

Na današnji dan, 17. novembar

1558 - Umrla je engleska kraljica Meri I Tjudor (Mary Tudor), ćerka Henrija VIII (Henry). Tokom vladavine od 1553. kao supruga španskog kralja Felipea II, pokušala je da Englesku vrati pod uticaj pape, i zbog žestokog progona protestanata (anglikanaca) nazvna je Krvava Meri. Posle njene smrti na presto je došla njena sestra Elizabeta I, koja je postavila temelje budućoj britanskoj imperiji.

1800 - Kongres SAD se sastao prvi put u novom glavnom gradu Vašingtonu, a predsednik Džon Adams (John) prvi uselio u zgradu kasnije nazvanu Bela kuća.

1855 - Škotski istraživač Dejvid Livingston (David Livingstone) otkrio je vodopade na reci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktoriji.

1858 - Umro je Velšanin Robert Oven (Owen), socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

1869 - Posle više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa (Ferdinand, Lesseps), otvoren je Suecki kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim okeanom.

1913 - Prvi brodovi su prošli kroz Panamski kanal koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.

1917 - Umro je francuski vajar Ogist Roden (Auguste Rodin), jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka. Njegovo delo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo ("Mislilac", "Poljubac", "Balzak", "Građani Kalea", "Vrata pakla", "Večni idol").

1938 - Umro je hrvatski političar Ante Trumbić koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsednik Jugoslovenskog odbora od njegovog osnivanja 1915, do raspuštanja u decembru 1918, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1947 - Otvorena je železnička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.

1954 - Egipatski general Gamal Abdel Naser (Nasser) postao je šef države posle pada predsednika Mohameda Nagiba (Naguib), s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I (Farouk).

1969 - SSSR i SAD su u Helsinkiju otpočele razgovore o ograničenju strateškog naoružanja (SALT).

1971 - Revolucionarna partija na čelu s Tanom Kitikačornom (Thanom Kittikachorn) izvršila je vojni udar i preuzela vlast u Tajlandu. Ukinut je parlament, raspuštena vlada i suspendovan ustav.

1974 - Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj posle više od deset godina i sedmogodišnje vojne diktature, ubedljivo je pobedila konzervativna stranka Nova demokratija Konstantina Karamanlisa (Constanine).

1976 - Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

1988 - Smenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista, Kaćuše Jašari i Azema Vlasija, izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu i štrajk 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

1989 - Demonstracije u Pragu u znak sećanja na dan kada su Nemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile su se u protestni marš protiv socijalistike vlasti. Policija je o[tro reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povređena.

1989 - U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami "Morava" Aleksinačkih rudnika uglja, poginulo je 90 rudara.

1993 - Sudije iz 11 zemalja su položile zakletvu na prvom zasedanju haškog Međunarodnog krivičnog tribunala UN za bivšu Jugoslaviju, prvog suda za ratne zločine posle Nirnberškog i Tokijskog, osnovanih posle Drugog svetskog rata.

1996 - U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija "Zajedno" pobedila je u većini velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate, izazvao je masovne tromesečne demonstracije.

1997 - Pripadnici najveće egipatske militantne organizacije "Al Gama al Islamija" ubili su u blizini hramova u Luksoru 58 stranih turista i četvoricu Egipćana.

1998 - Izraelski Kneset (parlament) ratifikovao je većinom glasova "Sporazum Vaj" kojim je predviđeno ustupanje palestinskoj samoupravi dela teritorije okupirane 1968.

2001 - Na Kosovu su održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u junu 1999. Ubedljivu pobedu odneo je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove osvojivši 45,6 odsto glasova. Srpska koalicija "Povratak" osvojila je 11,34 odsto glasova. Na izbore je izašlo 63 odsto Albanaca i 56 odsto Srba.

2003 - Srbija je vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. odnete iz delova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

2005 - Na svečanosti u Dejtonu, SAD, bivšem američkom izaslaniku za Balkan Ričardu Holbruku uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u Bosni i Hercegovini.

2008 - Umro je Đoko Vještica, novinar i urednik, jedan od osnivača Studija B i višegodišnji voditelj "Beogradske razglednice", jutarnjeg programa e radio stanice.

2011 - Američki sudija Teodor Meron (Theodor) preuzeo je po drugi put dužnost predsednika Međunarodnog tribunala u Hagu.

2013 - Svih 50 putnika i članova posade poginulo je u avionu koji se srušio pri sletanju na aerodrom grada Kazanja, u ruskoj republici Tatarstan.

2015 - U terorističkim napadima tokom 2014. godine ubijeno je 32.658 ljudi, a 2013. 18.111. Broj terorističkih napada u 2014. godini se povećao za 80 odsto, a ekstremističke grupe Islamska država i Boko Haram bile su odgovorne za polovinu žrtava, naveo je Institut za ekonomiju i mir (Institute for Economics and Peace).

2018 - U Antlatiku na dubini od 870 metara nađena je olupina argentinske podmornice nakon godinu dana potrage. Podmornica sa 44 člana posade isplovila 15. novembra 2017.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: