"Oko 75 odsto Albanaca za ujedinjenje Albanije i Kosova"

Prema istraživanju na koje se poziva albanski novinar Sebastijan Zonja, čak 74,8 odsto Albanaca zalaže se za ideju nacionalnog ujedinjenja Kosova i Albanije.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.11.2019.

17:37

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Zonja je na svom Fejsbuk nalogu naveo da je bilo planirano da dubinska studija, koju su sprovele organizacije civilnog društva na Kosovu i Albaniji, bude objavljena u Tirani ove nedelje, ali da je događaj otkazan pre dva dana.

''Objavljivanje studije, iako je sve bilo spremno, otkazano je bez ikakvog objašnjenja. Ispod sam objavio sliku jedne od stranica studije na kojoj se vidi da bi prema anketi 75 odsto Albanaca u Albaniji glasalo za ujedinjenje Albanije i Kosova ako bi bio održan referendum'', rekao je Zonja, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, studija se bavi istraživanjima mnogih drugih tema koje dokazuju da su Albanci protiv ideje razmene teritorija sa Srbijom i protiv balkanskog “mini-Šengena”, jer teže integraciji i nacionalnom jedinstvu, a ne ujedinjenju sa Srbijom.

Rezultati tog istraživanja pokazuju da je 88,7 odsto kosovskih Albanaca posetilo Albaniju, dok je 31,6 odsto Albanaca iz Albanije posetilo Kosovo, a među podacima je i da je 18 odsto ispitanika kosovskih Srba posetilo Albaniju u poslednje dve godine.

Takođe, 84 odsto kosovskih Albanaca i 67 odsto građana Albanije ne želi da ima društvene odnose sa Srbima.

Prema rečima ispitanika, Srbija i Rusija su najviše neprijateljske zemlje prema Albaniji i Kosovu.

Naime, nisu navedeni detalji na kojem uzorku je obavljeno istraživanje, gde i kada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: