Litvanija pušta ruske špijune. Čeka se potez Moskve

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda pomiliovao je danas dvojicu Rusa osuđenih 2017. za špijunažu, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Izvor: Beta

Petak, 15.11.2019.

08:36

Litvanija pušta ruske špijune. Čeka se potez Moskve
Ilustracija: Depositphotos/ lufimorgan

Tim pomilovanjem se otvaraju vrata za moguću razmenu špijuna sa Moskvom.

Prema litvanskim medijima, koji se pozivaju na anonimne izvore, dvojica Rusa Nikolaj Filipčenko i Sergej Mojsejenko bi mogli biti razmenjeni za dvojicu Litvanaca Jevgenija Mataitisa i Aristidasa Tamosaitisa i Norvežanina Frode Berga, koji su osuđeni u Rusiji za špijunažu.

U ukazu koji je potpisao Nauseda navodi se da su Rusi pomilovani prema novom zakonu koji se odnosi na razmenu zatvorenika.

U službi litvanskog predsednika nisu želeli da daju komentare navodeći da će uskoro odgovoriti na pitanja, prenosi Frans pres.

Prema litvanskim zvaničnicima, Filipčenko je radio za rusku službu FSB i pokušao da regrutuje važne litvanske zvaničnike. Osuđen je na deset godina zatvora i nije uložio žalbu na presudu.

Mojsejenko je bio osuđen na deset i po godina zatvora zbog regrutovanja litvanskog kapetana u službi u važnoj vazdušnoj vojnoj bazi u Siauliaju. On se izjasnio da nije kriv.

Dvoje litvanskih državljana takođe je osuđeno, 2016. godine, zbog prenošenja vojnih tajni ruskoj obaveštajnoj službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: