Pripadnici vojne policije VRS osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ubistva

Apelacioni sud u Beogradu preinačio presudu Marku Paukoviću (48) i Draganu Bajiću (52) koji su zbog nedostatka dokaza bili oslobođeni od optužbi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

12:59

Pripadnici vojne policije VRS osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ubistva

Pripadnici Vojne policije VRS su pravosnažno osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ubistva pet muslimanski u mestu Kamičak u opštini Ključ u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Oni su prethodno u dva navrata u prvostepenim postupcima bili oslobađani od optužbi zbog nedostatka dokaza.

Ovom trećestepenom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je drugostepena presuda tog suda kojom je u maju ove godine preinačena druga prvostepena oslobađajuća presuda.

Bajić i Pauković su sada pravosnažno proglašeni krivim što su 10. oktobra 1992. godine u mestu Kamičak kao pripadnici Vojne policije Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske ubili Hasana Rahića (60), Minku Jusić (70), Muniru Hotić (54), Đemilu Behar (54) i tada maloletnu Safetu Behar (12), pucajući u njih iz automatskim pušaka.

U obraloženju pravosnažne odluke Apelacionog suda navodi se da izvedeni dokazi nesumnjivo ukazuju na jedini mogući zaključak - da su baš ovi okrivljeni izvršili ovo krivično delo. Sud je utvrdio i da je kod okrivljenih postojao, kako kaže, jedinstveni umišljaj jer je "jedan prihvatao radnje drugoga kao svoje i zajedničke izražavajući time volju da zajedno izvrše delo".

Prilikom donošenja odluke o kazni, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih cenio njihov raniji život, da su u vreme izvršenja krivicnog dela imali 21, odnosno 24 godine, kao i njihove porodične prilike.

Kao otežavajuću okolnost sud je cenio težinu izvršenog krivičnog dela i nastale posledice, odnosno da je tom prilikom stradalo petoro ljudi, od čega četiri žene i devojčica od 12 godina, kao i da su ubijeni bili nezaštićena lica koja nisu doprinela ovakvom ponašanju okrivljenih, niti su kod njih mogla izazvati osećaj ugroženosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: