Krivična prijava protiv Bastaća zbog nepravilnosti u SRPC

Grad Beograd podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave protiv predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i odgovornih lica u SRPC.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2019.

10:23

Krivična prijava protiv Bastaća zbog nepravilnosti u SRPC
jan

Prijave su podnete protiv Bastaća i odgovornih u Sportsko rekreativnom poslovnom centru “Milan Gale Muškatirović”, Dušana Raičevića, bivšeg direktora tog centra i grupe njegovih saradnika, na osnovu zapisnika Službe za budžetsku inspekciju Grada, saznaje Tanjug.

Služba za budžetsku inspekciju izvršila je redovnu kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja, kao i namenskog i zakonitog korišćenma sredstava u SRPC “Milan Gale Muškatirović” za period od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

U zapisniku te službe, koji ima 247 strana, navodi se da su utvrđene brojne zloupotrebe i finansijske malverzacije koje su to preduzeće ostavile u dugu od milion evra.

U krivičnoj prijavi se navodi da su kršenja zakona izvršena kroz izdavanje prostora, povlašćene cene za zakupce, naplatu i ignorisanje zatezne kamate, kao i da odgovorna lica nisu preduzela pravne radnje radi naplate potraživanja zbog kašnjenja, da postupci javnog nadmetanja nisu zakonski sprovođeni, kao i da su konkursni uslovi "nameštani kako bi se eliminisali ''nepoželjni zakupci''".

Navodi se i da je utvrđeno da su odluke donošene bez saglasnosti nadzornog odbora, te da su napravljeni pravni propusti, i to sa gotovo svim zakupcima.

U prijavi se navodi i da su pojedini zakupci kasnili u plaćanju zakupa, a da rukovodstvo Centra nije preduzimalo mere da naplati zakup, i da su se pojedini lokali izdavali ispod tržišne cene - 100 dinara po kvadratu.

Kako se navodi, rukovodstvo sportskog centra, iako su napravljeni milionski dugovi, nije pokrenulo postupke za prinudnu naplatu, niti je naplatilo ogromnu kamatu koju, usled docnje, propisuje zakon, što, dodaje se, znači da su praštali dugove suprotno zakonu i naneli štetu preduzeću.

Dodaje se i da je usled takvog poslovanja, sportski centar dugovao Beogradskim elektranama za grejanje, EPS-u za isporučenu električnu energiju, kao i dobavljačima za tekuće nabavke, a nisu plaćane rate za kredite bankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: