Da li evropske države čine dovoljno na zaštiti prava dece?

Dvodnevna međunarodna konferencija o pravima dece počela je danas u Strazburu u okviru francuskog predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

21:00

Da li evropske države čine dovoljno na zaštiti prava dece?
Ilustracija: Freeimages.com

Konferencija je posvećena tome šta evropske države rade na unapređenju zaštite prava dece, navedeno je saopštenju Odeljenja za medije Saveta Evrope.

Konferenciju su otvorili Marija Pejčinović Burić, generalna sekretarka Saveta Evrope i Adrien Take, državni sekretar za zaštitu dece.

Generalna sekretarka je rekla da još postoje "slepe tačke" u zaštiti prava dece, područja u kojima se nedovoljno deluje, često zato što su pitanja kontroverzna i oni na vlasti ne mogu da se bave njima.

Među takvim "tabu" pitanjima su i pitanja o deci koja se doživljavaju kao opasnost po društvo: maloletnici u sukobu sa zakonom, oni koji rastu u radikalizovanim porodicama ili deca koja seksualno uznemiravaju svoje vršnjake, navela je ona.

Kako tretirati i zaštititi i žrtve i agresore kojima je pre svega potrebna podrška, ali su često lišeni slobode i suočeni sa krivičnopravnim sistemima namijenjenim odraslima - ovo je posebno teško pitanje, pomenula je Pejčinović Burić.

"Tamo gde zaštitni sistem ne uspe, to se mora priznati“, naglasila je Pejčinović Burić govoreći o institucionalnom nasilju, tj. zlostavljanju dece u mestima gde bi trebalo da se osećaju sigurno, da žive, uče i bave hobijima i sportom.

Pružanje ohrabrenja deci da govore o takvim slučajevima je ključna poruka kampanje Saveta Evropa "Počni da govoriš" protiv seksualnog zlostavljanja dece u sportu.

U sklopu Konferencije 14. novembra francuska ministarka sporta Roksana Marasineanu najaviće početak ove kampanje u Francuskoj.

Konferencija okuplja oko 300 učesnika, uključujući predstavnike vlade, članove parlamenta, branioce prava deteta, druge stručnjake, kao i decu koja aktivno učestvuju u konferenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: