"EU da otvori vrata za Severnu Makedoniju"

Niko u Evropskoj uniji ne dovodi u pitanje perspektivu pristupanja Severne Makedonije, poručio je u sredu u Skoplju nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.11.2019.

18:01

EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

On je istakao da Unija "mora da otvori vrata" toj balkanskoj zemlji.

"Moramo otvoriti vrata EU zemlji koja je uspela da napravi bolne kompromise sa susedima i započela dugoročne reforme, što je u duhu evropskog projekta", rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegom iz Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom.

Mas je podsetio da se s Dimitrovom sastao pre oko dva meseca u Berlinu i da su se njihovi susreti intenzivirali u prethodnom periodu što, kako je naveo, pokazuje koliko je Severna Makedonija važna, kao i koliko je važan proces pristupanja.

On je dodao da bi voleo da je ova poseta dogodila u boljim okolnostima, ali i istakao da se sada mora gledati u budućnost, prenela je MIA.

"Potrebna nam je saglasnost svih zemlja EU i nastavićemo da sarađujemo sa ljudima iz Severne Makedonije", kazao je Mas, napominjući da je stabilan i demokratski razvoj u interesu svih građana.

Mas je rekao i da građani Severne Makedonije ne treba da budu razočarani zbog toga što nije postignuta saglasnost o početku pristupnih pregovora, navodi AP.

Nemačka je na raspolaganju Severnoj Makedoniji, naglasio je Mas, koji je ponudio dodatnu podršku zemlji u naporima što se tiče reforme pravosuđa i vladavine prava, kao i borbe protiv korupcije.

Dimitrov je rekao da je poseta Masa Skoplju jasna poruka da Severna Makedonija ima podršku Nemačke.

"Kao zemlja, ali kao i region, imamo nedovršenog posla i razgovarali smo o sledećoj fazi, tako da i mi i Evropska unija budemo na dobitku, da se postigne uspešan ishod i za našu zemlji i za ceo region Zapadnog Balkana jer koliko i mi imamo interes da budemo deo EU, toliko i Unija ima interes da mi budemo deo nje", kazao je Dimitrov.

Dimitrov je napomenuo da geografski region pripada Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: