Odgovor Ediju Rami: On je predsednik države koja se zove Albanija

Kosovski politički analitičar Albinot Maloku kaže da albanski premijer Edi Rama ne može sklopiti sporazum u ime države Kosovo, navodi portal Analitika.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

09:58

Odgovor Ediju Rami: On je predsednik države koja se zove Albanija
Claire Greenway/Stringer/Getty images/Ilustracija

Maloku je komentarisao sastanak koji se desio u nedelju između albanskog premijera Edija Rame, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva u Ohridu. Za njega je to bila predstava koja ne predstavlja nikakvu opasnost za Kosovo, ali besmislena je sve dok zemlje članice ne priznaju Kosovo.

Maloku je podsetio na inicijativu šest balkanskih zemalja iz 2013.godine, poznatiju i kao WB6 (Western Balkan 6), koja nije donela nikakvu perspektivu zemljama Zapadnog Balkana.

"2013. godine kada je počela inicijativa WB6 rekao sam da ova inicijativa nije ‘ni zdrava ni dobra’. WB6 nije donio perspektivu za šest balkanskih država, kako je to predstavljeno. Sada kada su Srbija, Albanija i Severna Makedonija pokrenule ovu predstavu koja se zove 'mini-šengen', u vreme kada je Kosovo isključeno iz svog jednakog tretmana time što nije pozvano na novosadski sastanak, nema mesta za Kosovo u njemu. Ne može biti opasna dok je isključena. Bilo koja regionalna inicijativa je besmislena sve dok zemlje učesnice ne priznaju 17. februar 2008.", izjavio je Albinot Maloku za Portal Analitika.

U međuvremenu, u vezi sa učešćem albanskog premijera Edija Rame u mini-šengenskom sastanku, Maloku kaže da Rama može da ima svoje mišljenje o ponašanju Kosova, ali ne može da se dogovori u ime Kosova.

"Premijer Edi Rama predstavnik je države Albanije i ne može sklopiti nikakav sporazum u ime države Kosovo, ili bez odobrenja države Kosovo. On može imati bilo kakvo mišljenje ili mišljenje o tome kako bi se Kosovo trebalo ponašati, ali to uopšte ne obavezuje Republiku Kosovo", kazao je Maloku.

Što se tiče rizika od tajnog dogovora između Rame i Vučića, Maloku je izjavio da želi da izbegne špekulacije, ali smatra da Kosovo mora da odbaci svaku inicijativu tamo gde se ne tretira kao ravnopravna stranka.

Podsetimo, prethodno je Edi Rama izjavio da političari u Prištini ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa. Kako je rekao, oni to rade suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog "mini-Šengena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: