Ponovo blokirani putevi u Libanu, jedna osoba stradala VIDEO

Demonstranti su ponovo blokirali puteve u Bejrutu, gradovima na jugu i Tripoliju na severu Libana.

Izvor: B92, Beta/AFP

Utorak, 12.11.2019.

23:41

Ponovo blokirani putevi u Libanu, jedna osoba stradala VIDEO
EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

Putevi su blokirani nakon izjava predsednika Libana Mišela Auna koji, kako su rekli, nije odgovorio na zahteve demonstranata.

Lokalni mediji objavili su da je jedan čovek upucan tokom protesta u blizini Bejruta.

Banke i škole su danas bile zatvorene i demonstranti su pokušavali da spreče zaposlene da odu na radna mesta.

Na protestima u Libanu započetim 17. oktobra demonstranti zahtevaju smenu političara koji su decenijama na vlasti i koje smatraju korumpiranim i nesposobnim da prevaziđu ekonomsku krizu.

Premijer Libana Saad Hariri podneo je ostavku 29. oktobra ali su se pregovori o obrazovanju nove vlade odužili.

Danas su se desetine demonstranata okupile kraj suda u Bejrutu, zahtevajući nezavisno sudstvo i pokušavajući da spreče sudije i advokate da uđu u zgradu.

U centralnom delu zemlje, na jugu i na istoku demonstranti su sedeli ispred kancelarija telekomunikacionih operatera.

Nakon sastanka sa predsednikom Aunom specijalni koordinator UN za Liban Jan Kubiš je rekao da je “ekonomska i finansijska situacija kritična” i da vlasti moraju brzo delovati.

U intervjuu za televizuju Aun je predložio vladu koju bi činili i tehnokrate i političari, rekavši da bi konsultacije o postavljenju novog premijera mogle početi pre kraja ove nedelje.

On nije porekao da ima pritisaka iz inostranstva da se iz vlade isključi snažna proiranska organizacija Hezbolah, već je rekao da se ne može vršiti pritisak da se ukloni partija koja predstavlja najmanje trećinu Libanaca.

Nakon tih izjava demonstranti su počeli da blokiraju ulice uz najavu da će se to ponovo raditi kako bi se povećao pritisak da se smeni predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: