Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da je postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.11.2019.

18:05

Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti
Foto: Tanjug/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Tači je to rekao posle sastanka koji je predsednik Francuske Makron održao s njim i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cilj sastanka je, prema Tačijevom tumačenju za Radio slobodnu Evropu, bio potvrđivanje potrebe za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, obnovu tog procesa i "eventualna mogućnost postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija".

Tači je nakon sastanka rekao da dijalog treba nastaviti, ali bez ikakvih uslovljavanja.

Upitan o stavu Makrona o tom pitanju, Tači je rekao da je francuski predsednik odlučan da unapredi ovaj proces, kao, kako je rekao, "evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum".

Prema njegovim rečima, odnosi Francuske i Nemačke, koje su nekada bile u žestokom sukobu i sa velikim brojem žrtava, mogle bi biti primer Kosovu i Srbiji za okončanje konflikta u cilju mira, razvoja i boljeg života.

Na pitanje o njegovoj ulozi u budućem dijalogu, Tači kaže da "Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kakvo je uvek i bilo naspram Srbije".

A na pitanje da li veruje da će nova prištinska vlada ukinute takse Beogradu, Tači kaže da se život političara u Prištini ne svodi na odnose sa Srbijom, već na izgradnju i razvoj Kosova.

"To je jedno od pitanja, važno i neizbežno, ali mi ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom", rekao je Tači i dodao da bi sporazum sBeogradom trebalo postići što pre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: