Pala moldavska vlada

Moldavska vlada je pala pošto je izgubila glasanje o poverenju u parlamentu.

Izvor: Beta

Utorak, 12.11.2019.

15:11

Pala moldavska vlada

Premijerka Maja Sandu i njena vladajuća koalicija su dobili poverenje samo 38 od 101 poslanika.

Parlamentarne stranke sada imaju tri meseca da oforme novu vladajuću većinu, a ako u tome ne uspeju, ići će se na prevremene izbore.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti. Ta zemlja je strateški važna i za zapad i za Rusiju otkako je 1991. proglasila nezavisnost od Sovjetskog saveza.

Odnosi između proevropske koalicije ACUM, koju predvodi Maja Sandu, i proruskih socijalista, koji su zajedno činili vladajuću koaliciju, pogoršani su zbog premijerkinog plana da preuzme kontrolu nad imenovanjem vrhovnog državnog tužioca, za šta Sandu tvrdi da je ključ u borbi protiv korupcije. Socijalisti su želeli da tužioca bira specijalna komisija.

Nekoliko stotina pristalica Maje Sandu je demonstriralo ispred parlamenta, ali nije bilo nasilja.

"Danas nije izdana samo vlada koja štiti interese naroda nego i svaki građanin koji se nadao da će pravda uskoro biti zadovoljena i njegov život biti bolji", navela je Maja Sandu na Fejsbuku.

Maja Sandu je u govoru pre glasanja o poverenju pohvalila antikorupcijsko delovanje svoje vlade ali i rekla da kratko vreme koje je imala na raspolaganju nije dovoljno za veće promene.

"Ekonomska situacija je lošija samo za one koji su obustavili svoje korupcionaške šeme. Građani nisu očekivali čuda u roku od pet meseci. Oni razumeju i cene odgovornu vladu, sačinjenu od iskrenih ministara koji su preuzeli funkcije da bi poboljšali živote ljudi", rekla je Maja Sandu.

Ona je na premijersku funkciju došla u junu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: