Tramp obećao drugi trankript razgovora sa Zelenskim; Republikanci traže svedočenje uzbunjivača

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u subotu da će Bela kuća u utorak verovatno objaviti transkript drugog telefonskog razgovora s ukrajinskim predsednikom.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 09.11.2019.

20:46

Tramp obećao drugi trankript razgovora sa Zelenskim; Republikanci traže svedočenje uzbunjivača
Ilustracija: Depositphotos/ Palinchak

"Imamo još jedan transkript koji je veoma važan," rekao je Tramp novinarima u Vazduhoplovnoj bazi Endruz pre odlaska u posetu Taskalusi, u držvavi Alabama, prenosi Rojters.

On je rekao da će dati drugi transkript novinarima jer je imao dva razgovora s predsednikom Ukrajine.

Tramp je rekao da će drugi transkript verovatno biti objavljen u utorak.

Prethodno je jedan transkript objavljen u petak.

Istražitelji su objavili stotine stranica svedočenja Fione Hil, bivše savetnice Bele kuće za Rusiju i potpukovnika Aleksandra Vindmena iz Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik SAD je tada rekao da nije zabrinut i da ne misli da će mu ono što je objavljeno naneti štetu.

"Nisam zabrinut ni zbog čega, svedočenja su sva bila dobra. Uglavnom nisam čuo za te ljude. Nemam pojma ko su. Bilo je nekih finih ljudi. Neki su moji protivnici. Izgleda niko ništa ne zna iz prve ruke. Ali važna je samo jedna stvar - transkript, a transkript je savršen" rekao je Donald Tramp novinarima u petak.

Podsetimo, istraga o opozivu Donalda Trampa pokrenuta je 24. septembra u donjem domu Kongresa, pošto je anonimni uzbunjivač prijavio da je predsednik SAD u razgovoru sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim zloupotrebio položaj i ugrozio nacionalnu bezbednost time što je obustavio isplatu vojne pomoći Kijevu dok Zelenski ne pokrene istragu o poslovanju sina demokrate Džozefa Bajdena u Ukrajini.

Rezolucija kojom se odobrava istraga opoziva predsednika SAD Donalda Trampa usvojena je u Predstavničkom domu Kongresa 31. oktobra. Republikanci su u subotu zatražili da sin bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i uzbunjivač čija je žalba pokrenula istragu o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa budu pozvani da svedoče na javnim raspravama koje počinju sledeće nedelje.

Demokrate, koje kontrolišu američki Predstavnički dom, verovatno će odbiti pojavljivanje Hantera Bajdena i neidentifikovanog uzbunjivača na saslušanjima koja bi trebalo da počnu u sredu, prenosi Rojters. Devin Nunjes, najviše pozicionirani republikanac u Obaveštajnom komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD, uključio je Bajdena mlađeg i uzbunjivača u listu predloženih svedoka u pismu koje je poslao predsedniku Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, Adam Šifu, objavljenom na više mesta na internetu.

Nunjes je u pismu naveo da su demokrate sprovele "lažni proces opoziva". Nunjes je takođe optužio Šifa da je izmišljao dokaze kako bi telefonski poziv, koji je ključan za istragu, prikazao "u lošem svetlu".

Bajden je, inače, vodeći kandidat demokrata koji će se suprotstaviti Trampovoj kandidaturi za reizbor sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: