Merkelova nije spomenula Sovjetski Savez povodom pada Berlinskog zida - Zašto?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u svom govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida izjavila da je 9. novembar bio sudbonosni dan za nemačku istoriju.

Izvor: Sputnjik

Subota, 09.11.2019.

14:19

Merkelova nije spomenula Sovjetski Savez povodom pada Berlinskog zida - Zašto?
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Ali ona ni u jednom trenutku nije spomenula ulogu Sovjetskog Saveza niti njenog poslednjeg lidera Mihaila Gorbačova u ujedinjenju Nemačke, prenosi Sputnjik.

"Deveti novembar je sudbonosni dan u nemačkoj istoriji. Na taj dan se prisećamo i velikog broja žrtava tokom pogroma koji se dogodio širom Nemačke. Deveti novembar je poseban dan kada se prisećamo i užasnih, ali i lepih stvari u našoj istoriji - on nas uči da budemo odlučni u borbi protiv mržnje, rasizma i antisemitizma", rekla je Merkelova.

"Taj dan nas uči da iz sve snage branimo slobodu i demokratiju, dostojanstvo i vladavinu prava. Devetog novembra, pre 30 godina, pao je Berlinski zid. Samo nekoliko dana pre toga malo ko je verovao da je to moguće", navela je nemačka kancelarka.

Merkelova je kazala i da je mirna revolucija u Istočnoj Nemačkoj imala brojne primere heroizma, te je podsetila na pokret "Solidarnost" u Poljskoj, "Hartiju 77" u Čehoslovačkoj, demokratske pokrete u baltičkim zemljama, kao i podizanje "gvozdene zavese" u Mađarskoj.

"Taj poziv na slobodu je doveo do stvaranja nove demokratije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, te su Nemačka i Evropa tada konačno uspele da ponovo postanu jedno", podvukla je ona.

"Berlinski zid je postao istorija koja nas uči da ne postoji više nikakav zid, koliko god veliki bio, koji bi mogao da podeli ljude i da ograniči slobodu", dodala je nemačka

Zahvalnost Gorbačovu stigla od Štajnmajera

Međutim, ruski mediji navode da je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer uputio pismenim putem zahvalnost Mihailu Gorbačovu za njegov doprinos ujedinjenju Nemačke i izrazio žaljenje zbog situacije u aktuelnim rusko-nemačkim i rusko-evropskim odnosima.

"Mi nismo zaboravili i nikada nećemo zaboraviti činjenicu da do mirnog ujedinjenja moje zemlje ne bi došlo bez odvažnih i ljudskih odluka koje ste vi lično doneli", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: