EWB: Da li EU i SAD ozbiljnije shvataju zapadni Balkan?

Čini se da postoji inflacija posebnih izaslanika ili specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan, navodi Juropijan vestern Balkans (EWB).

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

16:03

EWB: Da li EU i SAD ozbiljnije shvataju zapadni Balkan?
Ilustracija: Depositphotos/ Olinchuk

Kako se navodi, situacija je takva nakon što su zapadni akteri odredili ili najavili imenovanje nekoliko takvih zvaničnika.

Iako neki tvrde da su takve akcije dobrodošle i da pokazuju ozbiljniju posvećenost EU i SAD regionu, razlozi za to još nisu sasvim jasni, niti efekat takvih imenovanja, navodi briselski portal.

Prvo je to bio Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, kojeg je Stejt department odredio za specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan, piše EWB.

Tada se postavilo pitanje da li će EU imati svog posebnog izaslanika za region, kako su neki tvrdili tokom leta, ali pokazalo se da će SAD imati još jednog specijalnog izaslanika, pošto je američki predsednik Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela, trenutnog ambasadora SAD u Nemačkoj, za specijalnog izaslanika američkog predsednika za pregovore Beograda i Prištine.

Majkl Karpenter, direktor "Pen Bajden centra" i bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan, tvrdi da mu nije jasno kakve kvalifikacije Ričard Grenel mora da ima da bi bio posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

"Čini se da on nema nikakvog relevantnog iskustva za ovu ulogu osim da je lični prijatelj Donalda Trampa, a njegovo imenovanje uzurpira dosadašnju ulogu Metjua Palmera", rekao je Karpenter za EWB.

Bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta takođe je pesimističan u pogledu rezultata ovog diplomatskog poteza predsednika Trampa.

Što se tiče EU, s novom Evropskom komisijom, koja će dužnost preuzeti do kraja godine, uskoro će se znati više o ulozi najavljenog specijalnog izaslanika EU, kao i o tome da li će države članice potvrditi svoju posvećenost proširenju EU, navodi Juropijan vestern Balkans.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države i njihovi novoimenovani izaslanici vrlo su aktivni i podržavaju takav ishod.

Da li svi "igraju za isti tim" i da li njihovo imenovanje zaista znači da Zapad ozbiljnije shvata Zapadni Balkan, ostaje da se vidi, zaključuje Juropijan vestern Balkans.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: