Podignuta optužnica protiv borca Islamske države s Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u četvrtak optužnicu protiv okrivljenog A. M. za krivično delo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi".

Izvor: B92

Petak, 08.11.2019.

14:48

Podignuta optužnica protiv borca Islamske države s Kosova
Foto: depositphotos/ zabelin

Specijalno tužilaštvo saopštilo da je okrivljeni A. M. 24.7.2015, smišljeno i s umišljajem, kao i uz prethodnu pripremu, napustio teritoriju tzv. Republike Kosovo preko graničnog prelaza Đeneral Janković (Elez Han) i otišao na teritoriju Republike Makedonije, gde je stupio u kontakt s pristalicama terorističke organizacije Islamska država.

Kako se navodi, on je zatim u neutvrđenom vremenu, u avgustu 2015. godine, s falsifikovanim pasošem na ime jedne osobe iz Skoplja, autobusom otputovao preko Grčke do Istanbula, a odatle otišao na granicu Sirije, prenosi KoSSev.

Okrivljeni A. M. se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država, gde je nakon taktičke i borbene obuke aktivno učestvovao u ratovima u Siriji, gde su ga kurdske snage uhapsile dana 26. 07. 2017, gde je ostao do 19. 4. 2019, nakon čega je vraćen na Kosovo.

Ovim radnjama okrivljeni A. M. počinio je krivično delo "organizovanje i učešće u terorističkoj grupi" iz člana 136 stav 2 Krivičnog zakonika tzv. Republike Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: