Belgija uhapsila, pa pustila katalonske lidere

Dvojica katalonskih lidera koje Španija traži zbog umešanosti u neuspeli pokušaj secesionizma Katalonije uhapšeni su u Belgiji, ali su pušteni na slobodu.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

14:41

Belgija uhapsila, pa pustila katalonske lidere
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Oni su pušteni do ekstradicionog saslušanja, saopštilo je belgijsko federalno tužilaštvo.

Španija je reaktivirala evropske naloge za hapšenje Luisa Puidža i Tonija Komina nakon što je devet drugih separatističkih lidera u oktobru dobilo zatvorske kazne u Madridu zbog uloge u nezakonitom referendumu i proglašenju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Njihovo saslušanje zakazano je za 15. novembar, prenosi Rojters.

Puidž i Komin su obavešteni o nalogu za hapšenje kada ih je belgijska policija privela danas, a zatim su pušteni pod uslovom da ne napuštaju Belgiju.

Bivši katalonski lider Karles Pudćemon, za kojim je Madrid takođe izdao nalog za hapšenje, trebalo bi da se pojavi pred belgijskim sudom 16. decembra.

Španija je takođe ponovo aktivirala evropski nalog za hapšenje Klare Ponsati, koja živi u Škotskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: