Potop u Britaniji

Nakon što je za manje od 24 sata pala mesečna količina padavina, sever Engleske se suočava sa nezapamćenim poplavama.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

12:58

Potop u Britaniji
Getty Images/Darren Staples

Izdato je više od 100 upozorenja zbog poplava, a stanovnicima u delovima severne Engleske savetovano je da se evakuišu iz svojih domova.

Na desetine ljudi bile su zarobljene u jednom šoping centru u gradu Šefild preko noći, a oko 100 osoba spasili su vatrogasci u gumenim čamcima iz drugog tržnog centra u blizini.

Najveća je zabrinutost za kuće u pet oblasti oko reke Don u blizini grada Donkastera, gde su vlasti navele da je uporna kiša izazvala jake poplave, jer je vodostaj dostigao rekordne visine i predstavlja opasnost po život.

"Stanovnicima ovih oblasti preporučuje se da se odmah evakuišu", saopšteno je iz uprave Donkastera, uz savet ljudima da "potraže utočište kod porodice i prijatelja". Navedeno je i da su uspostavljeni prihvatni centri.

Iako je većina ozbiljnih poplava zahvatila centralnu i severnu Englesku, bilo je više od 100 drugih upozorenja širom zemlje gde je Agencija za životnu sredinu upozoravala da su poplave takodje moguće.

Obilna kiša poremetila je i železnički transport u mestima oko Šefilda i drugim pogodjenim područjima, dok su mnogi putevi takodje zatvoreni.

"Strašno je videti užasne poplave širom severa Engleske," izjavio je na Tviteru premijer Boris Džonson i zahvalio službama i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: