Iran upozorio: Crveno more je nebezbedno

Iran obavestio Međunarodnu pomorsku organizaciju o novima napadima na svoje tankere, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 07.11.2019.

23:36

Iran upozorio: Crveno more je nebezbedno
Ilustracija: EPA-EFE/ALI HAIDER

Iran je upozorio na Crveno more kao vrlo nebezbednu rutu za tankere.

Teheran je ranije izveštavao o napadu na jedan od svojih tankera, koji se dogodio na Crvenom moru kod obale Saudijske Arabije 11. oktobra.

Zemlja je obećala da će sprovesti potpunu istragu incidenta pre nego što će prstom pokaže na odogvornog, ali je napomenula da je incident organizovala "jedna ili više" država.

"Glavna zabrinutost je da je organizovani i usmereni obrazac ovih napada u kratkom roku na sličnim lokacijama čine Crveno more nebezbednom rutom za prihvatanje brodova", navodi se u iranskom pismu.

Osim potvrđenog napada na tanker nafte Sabiti, koji se dogodio 11. oktobra, Iran je navodno pomenuo još dva napada.

Jedan se dogodio u avgustu 2019. godine. Tanker "Helm" je prijavio da je pretrpelo tehnički kvar u Crvenom moru 21. avgusta, ali tada nije dalo nikakve dodatne detalje i nije pominjalo incident kao "napad".

Iranske vlasti obavestile su Međunarodnu pomorsku organizaciju da su tokom šest meseci napadnuta ukupno tri njena tankera za naftu, i to sve u istoj regiji.

U pismu međunarodnom organu Teheran je naznačio da su napadi negativno uticali na regionalnu pomorsku bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: