Srbija i NATO razvili snažno partnerstvo u praktičnoj saradnji

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosne politike Džejms Apaturaj govorio je o partnerstvu sa Srbijom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.11.2019.

23:08

Srbija i NATO razvili snažno partnerstvo u praktičnoj saradnji
Screenshot/ Prva Tv

On je izjavio da su Srbija i NATO razvili snažno partnerstvo u praktičnoj saradnji u protekloj deceniji.

"Ovo partnerstvo je zasnovano na razumevanju da smo susedi, i da zajednički rad na pitanjima bezbednosti čini naše građane bezbednijim. Na primer, Srbija je 2018. godine bila domaćin velike NATO vežbe za reagovanje u slučaju nepogoda koja je doprinela našoj zajedničkoj spremnosti da se suočimo sa vanrednim situacijama kao što su poplave, zemljotresi i šumski požari", naveo je Apaturaj u izjavi povodom današnje posete delegacije Skupštine Srbije NATO-u.

Apaturaj je rekao da su NATO i Srbija nedavno dogovorili i novi Individualni Akcioni Plan Partnerstva (IPAP) za period 2019-2021. i da su u tom dokumentu izloženi detalji koji predviđaju saradnju dve strane u naredne dve godine i na koji način će NATO pomagati Srbiji u njenim naporima pri sprovođenju reformi, saopštila je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.

"Današnja poseta članova srpskog parlamenta pokazuje da NATO i Srbija imaju aktivni politički dijalog i da smo fokusirani na jačanje međusobnog razumevanja bezbednosne situacije u našem zajedničkom regionu", naveo je zvaničnik NATO.

Tokom posete Briselu, srpski poslanici su se sastali s nizom visokih zvaničnika NATO, navodi se u saopštenju i dodaje da su članovi delegacije, osim jasnih poruka da NATO u potpunosti poštuje Srbiju, njenu neutralnost i da je Srbija važan i cenjen partner NATO-a, imali priliku i da iz prve ruke čuju šta u stvari NATO partnerstvo znači za obe strane i kako je saradnja NATO i Srbije obostrano korisna.

U delegaciji Skupštine Srbije koja ja posetila NATO bili su poslanici Vesna Marković (Srpska napredna stranka), Gordana Čomić (Demokratska stranka), Branimir Jovanović (Socijaldemokratska partija Srbije) i Aleksandar Stevanović (Stranka moderne Srbije).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: