Incko i Gutereš o situaciji u BiH i neformiranju vlasti

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom UN, sa kojim je reagovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.11.2019.

20:48

Incko i Gutereš o situaciji u BiH i neformiranju vlasti
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Oni su razgovarali i o glavnim elementima iz polugodišnjeg izveštaja koji je podne SB, prenela je Anadolija.

Iz Kabineta visokog redstavnika je saopšteno da je Incko naglasio da, uprkos činjenici da su opšti izbori sprovedeni pre više od godinu dana, formiranje vlasti još uvek nije završeno na nivou države i Federacije BiH, kao i u nekim kantonima.

Stranke se takođe ne slažu kada je reč o temeljnim aspektima Ustava BiH, pri čemu neke vodeće stranke sa sedištem u Republici Srpskoj osporavaju i samu ulogu, teritorijalni integritet i nadležnosti države kao i važeće zakonske obaveze i politiku BiH”, rekao je, navodi se, visoki predstavnik.

Visoki predstavnik takođe je osudio "krajnje sramotni revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH, koji dolaze od nekih političara i javnih ličnosti u BiH".

“Potpuno je neprihvatljivo da neki političari i dalje negiraju činjenicu, koju su utvrdili i domaći i međunarodni sudovi, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. Tragična prošlost neosporno je dokumentovana, zato je sada vreme da se težište stavi na pomirenje i izgradnju budućnosti za sve građane BiH”, kazao je Incko.

Rekao je i da je krajnje vreme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu napred, otvore konstruktivni dijalog, formiraju vlast na svim nivoima i počnu da rešavaju otvorena pitanja, uključujući i brojne socioekonomske izazove sa kojima se bh. građani suočavaju.

Incko je zahvalio generalnom sekretaru za stalnu i dragocenu podršku miru, stabilnosti i prosperitetu u BiH i važnu ulogu UN i obavestio ga o, kako se navodi, očekivanjima u vezi sa predstojećom 25. godišnjicom genocida u Srebrenici, koja će se obeležiti 2020. godine, navodi se u saopštenju OHR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: