Plenković: Neću dozvoliti detuđmanizaciju unutar HDZ

Premijer Andrej Plenković poručio da neće dozvoliti detuđmanizaciju unutar HDZ.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.11.2019.

12:55

Plenković: Neću dozvoliti detuđmanizaciju unutar HDZ
Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Prema njegovim rečima, 22. juna je Franjo Tuđman uvrstio u spisak praznika kao Dan antifašističke borbe.

Plenković je to poručio Josipu Đakiću, predsedniku parlamentarnog Odbora za veterane koji je predložio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni praznik.

Plenković je nakon sednice vlade novinarima rekao da je video tu vest juče, ali da ne zna da li je to Đapićeva ideja.

"Treba stati na kraj politici detudjmanizacije i unutar HDZ-a. To znači da ja kao predsednik HDZ-a i predsednik vlade kažem da je 22. jun praznik koji na spisak praznika u naš zakon uvrstio prvi hrvatski predsednik Franjo Tudjman i tako će i ostati", izričit je Plenković.

Dodao je da sve što su govorili na tom odboru nije politika Predsedništva ni Nacionalnog veća stranke, a ni vlade, kao i da su stranačka tela vrlo jasno podržala i utvrdila predlog izmena zakona o prazicima, spomendanima i neradnim danima, koji je upućen parlamentu i koji će se, kako je rekao, kao takav usvojiti.

"Ja njemu šaljem poruku kao i svima drugima koji žele detudjmanizirati HDZ: Ja to neću dozvoliti", poručio je premijer Đakiću.

Upitan da li će zbog toga neko biti sankcionisan, premijer je kazao da je sutra sednica Predsedništva i Nacionalnog veća i da smatra da vrlo jasno treba reći da je "dosta politike koja rastvara temelje onoga što je Tudjman stvorio i što HDZ treba da bude.

"Ko to ne razume, ne razume ni hrvatsku prošlost ni sadašnjost, a još manje vidi ispravnu hrvatsku budućnost. Neka se malo razbistre", kazao je premijer i dodao da će raspravljati i o tome hoće li biti sankcija.

Inače, parlamentarni Odbor na čelu sa Đapićem juče je podneo i amandman da se praznik Dan sećanja na žrtvu Vukovara, koji se obeležava 18. novebra preimenuje u "Dan velikosrpske agresije na Vukovar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: