"Ne može se govoriti o porastu nasilja u školama, već o vidljivosti"

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je sa predstavnicima sindikata o unapređenju mera za preventivno i intervetno reagovanje na nasilje u školama.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.11.2019.

12:31

Ilustracija/Foto: motortion/depositphotos

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na sastanku je rečeno da je Ministarstvo prosvete učinilo nasilje vidljivijim insistirajući na prijavljivanju, kao i da škole revnosnije prijavljuju nasilje, ali i druge nebezbedne situacije.

"Ministarstvo je otvoreno za saradnju sa predstavnicima sindikata u cilju unapređivanja mera za preventivno i intervetno reagovanje na različite pojave nasilja. Zastupajući interese svih zaposlenih, sindikati zajedno sa ministarstvom su u obavezi da rade na osnaživanju profesionalne uloge nastavnika i stručnih saradnika", istakao je Šarčević.

Kako bi se postigla puna zaštita od nasilja neophodno je da svi postupaju u skladu sa svojim obavezama kako kolektivno, ali i individualno, jer je, navodi se u saopštenju, vršnjačko nasilje kompleksan psihološki i društveni fenomen koji se ne može uspešno i dugoročno rešavati bez intersektorske saradnje i dosledne primene propisa.

"Neophodna je saradnja obrazovnog sistema, sistema socijalne zaštite, zdravstvenog sistema, policije i tužilaštva. Naš zadatak je da utičemo na roditelje da budu odgovorni kao i da im pružimo podršku u primeni adekvatnih vaspitnih stilova. Podršku porodici moraju da pruže i obezbede i drugi sistemi. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je odgovornost roditelja za saradnju sa školom, ali i kaznene odredbe ukoliko ta saradnja izostane", naglasio je Šarčević.

Ocenio je da je jedan od važnih projekata jednosmenska nastava, dodajući da u ovom trenutku u 300 objekata u kojima deca borave do 17 časova postoji mogućnost različitih sadržaja kao što je đačka zadruga, sport, kultura.

"Ukoliko se deci ponudi učešće u raznovrsnim kvalitetnim aktivnostima vi istovremeno kanališete njihovo ponašanje i prevenirate pojavu nasilnog, agresivnog i rizičnog ponašanja", navodi Šarčević.

Ministar se sastao sa predstavnicima Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i GSPRS Nezavisnost, koji su, navodi se u saopštenju, podržali inicijativu da se poštuju zakoni, osnaži rad pedagoga i pshologa, timova za zaštitu kao i sekretara škole, ali i opštinskih saveta roditelja i prepoznavanje njihove uloge kao ključne u prevenciji nasilja i kreiranju bezbedne sredine za učenje i razvoj učenika.

Na sastanku je rečeno da je direktor škole najodgovornija osoba, koja se stara o realizaciji godišnjeg plana rada, čiji je sastavni deo i program zaštite od nasilja.

Značajnu podršku, ali i kontrolu rada ustanova, obezbeđuju prosvetni savetnici i prosvetni inspektori, navodi se u saopštenju, i dodaje da je od školske 2019/20 angažovano 74 spoljnih saradnika za zaštitu od nasilja.

Ministarstvo podseća da je od 2011. uvelo SOS telefon za prijavu nasilja u školama, koji je namenjen deci/učenicima, roditeljima, zaposlenima u obrazovnim ustanovama, kao i onima kojima je potrebna dodatna pomoć u rešavanju problema nasilja i onima koji se na različite načine bave pitanjem prevencije nasilja.

Na sastanku je istaknuta i uloga medija i dodato da umesto senzacionalističkog izveštavanja o pojedinačnim situacijama u kojima se često ne vodi računa o zaštiti informacija o maloletnicima i privatnosti, mediji mogu biti značajan resurs u sprovođenju preventivnih kampanja, edukaciji šire javnosti i vaspitnog uticaja na mlade kvalitetnom ponudom obrazovih programa i emisija.

"Direktor škole najodgovornija osoba"

Vršnjačko nasilje nije u porastu u školama Srbije već se može govoriti o njegovoj većoj vidljivosti i prepoznavanju jer škole revnosnije prijavljuju takve i druge rizične situacije, ocenjeno je danas na sastanku ministra prosvete Mladena Šarčevića sa predstavnicima sindikata, posvećenom unapređenju mera za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, učesnici sastanka su ocenili da je dobrom organizacijom obrazovno-vaspitnog rada moguća prevencija mnogobrojnih situacija a da je direktor škole "najodgovornija osoba, koja se stara o realizaciji godišnjeg plana rada, i čiji je sastavni deo godišnji program zaštite od nasilja".

Ocenjeno je da je vršnjačko nasilje "kompleksan psihološki i društveni fenomen koji se ne može uspešno i dugoročno rešavati bez intersektorske saradnje i dosledne primene propisa".

"Neophodna je saradnja obrazovnog sistema, sistema socijalne zaštite, zdravstvenog sistema, policije i tužilaštva. Naš zadatak je da utičemo na roditelje da budu odgovorni kao i da im pružimo podršku u primeni adekvatnih vaspitnih stilova. Podršku porodici moraju da pruže i obezbede i drugi sistemi. Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je odgovornost roditelja za saradnju sa školom, ali i kaznene odredbe ukoliko ta saradnja izostane", naveo je ministar prosvete.

Šarčević je dodao da je jedan od važnih projekata u toj oblasti uvođenje jednosmenske nastave, navodeći da u 300 objekata u kojima deca trenutno borave do 17 časova, postoji mogućnost različitih sadržaja poput đačke zadruge, sporta, kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: