Odlazi čovek s drečavim kravatama i koji je "Order" izgovorio 14.000 puta

Predsednik Britanskog parlamenta Džon Berkou koji je postao svetski poznat po drečavim kravatama, snažnom glasu i upečatljivim nastupima odlazi s tog mesta.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 31.10.2019.

13:39

Odlazi čovek s drečavim kravatama i koji je
EPA-EFE UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Njegove fraze i uzvik dok pokušava da ućutka poslanike pretvorili su ga u svojevrsnu kultnu figuru na društvenim mrežama, i to je tako bilo punih deset godina.

Najpoznatiji izraz, u stvari tradicionalna reč za sve predsednike donjeg doma britanskog Parlamenta je Order (Red) koju on izgovara često produženo, zavrćući je na svoj poseban i glasan način.

BBC piše, povodom odlaska Berkoua, da je izračunato da je on izgovorio "Order" gotovo 14.000 puta.

Berkou je u septembru najavio da odlazi najkasnije do kraja oktobra, dan kada je Britanija trebalo da napusti EU pre nego što je odobreno produženje do kraja januara.

U obraćanju parlamentu tada Berkou je rekao da se njegova desetogodišnja "služba" privodi kraju i da je bila "najveća čast i privilegija" služiti u tom domu.

Bivši konzervativni poslanik nasledio je pokojnog Majkla Martina kao predsednik Doma komuna 2009. godine.

Nekim poslanicima je žao što odlazi dok su drugi oduševljeni.

Sa inovativnom interpretacijom svoje uloge Berkou je postao heroj onima koji se protive izlasku iz Evropske unije, loš momak za one koji se zalažu za Bregzit i trn u oku britanske konzervativne vlade.

"Iako se možda ne slažemo oko nekih zakonodavnih inovacija koje ste podržavali nema sumnje da ste bili sjajan sluga ovog Parlamenta i ovog Doma komuna, " rekao je britanski premijer Boris Džonson povodom njegovog odlaska.

Berkou je 157. predsednik donjeg doma britanskog parlamenta. Izabran je na to mesto 22. juna 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: