Nastavljeni protesti u Libanu, škole i dalje zatvorene

Libanske snage bezbednosti i danas pokušavaju da otvore neke od puteva jer su demonstranti nastavili sa kampanjom građanske neposlušnosti širom zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.10.2019.

13:20

Nastavljeni protesti u Libanu, škole i dalje zatvorene
Ilustracija: EPA-EFE/ WAEL HAMZEH

Škole je trebalo da budu ponovo otvorene posle dve sedmice, ali su kasno sinoć mnogi roditelji dobili SMS poruke u kojima je navedeno da će škole ostati zatvorene iz bezbednosnih razloga, preneo je AP.

Libanska državna novinska agencija je javila da će škole u pojedinim područjima ostati zatvorene do daljnjeg.

Banke bi trebalo da budu otvorene sutra zbog zabrinutosti da bi ozbiljna fiskalna kriza koja je prethodila protestima mogla da se pogorša.

Predsednik Libana Mišel Aun, jedna od glavnih meta gneva demonstranata, trebalo bi da održi govor kasnije tokom dana.

Libanski premijer Saad Hariri podneo je ostavku u utorak, čime su demonstranti izvojevali prvu pobedu, ali je zemlja gurnuta u veću neizvesnost jer je za formiranje vlade obično potrebno nekoliko nedelja ili čak meseci.

Demonstranti su dozvolili juče vojsci da "očisti" većinu glavnih prometnica, ali oni su se ponovo okupili na trgovima i dan kasnije vratili na ulice, insistirajući da njihova revolucija još nije okončana.

Prema rečima Valida Rihanija, univerzitetskog profesora, demonstranti žele vladu tehnokrata i prevremene parlamentarne izbore.

"Ponovo smo na ulicama da (ih) podsetimo da formiranje nove vlade ne treba da traje duže od 48 sati", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: