"Boing" hitno prizemljio preko 50 aviona širom sveta

Avio-kompanija "Boing" izdala saopštenje u kom navodi da je širom sveta prizemljeno preko 50 aviona nakon otkrivanja kvara kod krila.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

07:13

Foto: Getty images/Stephen Brashear

Najviše rukovodstvo avio-kompanije priznalo je tako da su načinjene ozbiljne greške u vezi sa bezbednošću.

Sve to otkriveno je tokom svedočenja Denisa Mujlenberga, koji je direktor američke avio-kompanije, pred parlamentarnim odborom SAD u sredu. On je rekao da je kompanija napravila ozbiljne greške u vezi s ključnim bezbednosnim sistemom, poznatim kao MCAS.

"Ja sam odgovoran. Dve nesreće dogodile su se za mog mandata. Osećam se odgovorno zato što se to dogodilo", kazao je on.

Te dve nesreće o kojima je govorio su padovi najnovijih "Boingovih" aviona "737 MAX 8" za manje od šest meseci, što je ozbiljno ugrozilo reputaciju kompanije. Reč je velikim avio-nesrećama - padu aviona "Etiopijan erlajnsa" u kome je poginulo 157 ljudi, u martu, i nakon toga padu aviona koji je kupila Indonezija. U toj nesreći poginulo je 189 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: