Jedna žena bila je ključni izvor informacija: Detalji operacije protiv Al Bagdadija

Potpredsednik SAD Majk Pens objavio je nove detalje o američkoj vojnoj operaciji u Siriji u kojoj je ubijen lider ekstremističke grupe Islamska država.

Izvor: Beta

Nedelja, 27.10.2019.

23:21

Jedna žena bila je ključni izvor informacija: Detalji operacije protiv Al Bagdadija
Tanjug/ AP photo/ Al-Furqan media, File

Pens je rekao da su on i predsednik SAD Donald Tramp do četvrtka posle podne saznali da postoji "velika verovatnoća" da će Al-Bagdadi biti u svom skrovištu u sirijskoj provinciji Idlib, navodi Asošiejted pres.

Američki potpredsednik kazao je za televiziju Si-Bi-Es da je Tramp naredio komandantima da osmisle vojne opcije i predstave mu ih u petak ujutru.

Do subote ujutru, vrh SAD je dobio obaveštajne podatke koji su omogućili izvođenje operacije koju je Tramp odobrio.

Visoki irački obaveštajni zvaničnik izjavio je danas da je pomoćnik Al-Bagdadija u Iraku pre nekoliko meseci ubijen na zapadu te zemlje u vazdušnom udaru američkih snaga, i da su Amerikanci uhapsili ženu tog pomoćnika i predali je iračkim vlastima, navodi AP.

Irački zvaničnik je kazao da je ta žena postala ključni izvor informacija o kretanju lidera Islamske države i da su vlasti Iraka zahvaljujući njoj bile u mogućnosti da odrede koordinate na kojima se nalazi Al-Bagdadi.

Drugi irački bezbednosni zvaničnik rekao je da su Iračani nedavno uhapsili Al-Bagdadijevog rođaka koji je takođe pomogao s informacijama o njegovom kretanju.

U operaciji protiv Al-Bagdadija učestvovali su i Turska i kurdske snage u Siriji.

Tramp je danas izjavio da je Al-Bagdadi noćas ubijen u operaciji američke vojske u provinciji Idlib.

On je rekao da je Al-Bagdadi, kada su američke snage krenule na njega, pobegao u tunel sa troje svoje dece i aktivirao prsluk s eksplozivom.

Al-Bagdadi je postao poznat 2014. godine kada je proglasio stvaranje "kalifata" u velikim delovima Iraka i Sirije, gde je Islamska država uvela brutalnu vladavinu nad gotovo osam miliona ljudi, a bila je odgovorna i za brojne terorističke napade širom sveta. SAD su ove godine proglasile poraz "kalifata" Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: