Neredi u Iraku: Najmanje 30 poginulih od bojeve municije

Najmanje 30 ljudi je poginulo u novom talasu protesta širom Iraka, kada je policija otvorila vatru da bi rasterala demonstrante.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.10.2019.

08:57

Neredi u Iraku: Najmanje 30 poginulih od bojeve municije
Tanjug/AP Photo/Nabil al-Jurani

Novi bilans stradalih saopštila je poluzvanična iračka Visoka komisija za ljudska prava.

Desetine hiljada ljidi, uglavnom mladih i nezaposlenih muškaraca, preplavile su juče trgove i blokirale ulice u Bagdadu, protestujući zbog teške ekonomske situacije i lošeg rada javnih službi, prenosi AP.

Nereda je bilo i u Nasiriji, Amari, Samavi i još nekim iračkim gradovima.

Kako je saopštio visoki irački bezbednosni zvaničnik, demonstranti u Bagdadu su poginuli kada su snage bezbednosti ispalile bojevu municiju kako bi ih rasterale.

On je rekao da je policija upotrebila i suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Do nasilja u Nasiriji je došlo kada je iračka šiitska militantna grupa Asaib Al al-Hak otvorila vatru na grupu demonstranata koji su pokušavali da uđu u njenu lokalnu kancelariju, dok su u južnom gradu Amara učesnici protesta pokušali da uđu u kancelarije lokalne milicije.

Demonstranti su zapalili kancelarije šiitske političke partije i šiitske milicije u južnoj iračkoj provinciji Mutana, saopštila je policija.

Kancelarije pokreta Hikma i Asaib Al al-Hak zapaljene su u gradu Samava.

Protesti protiv korupcije, nezaposlenosti i nedostatka osnovnih usluga, koji su izbili početkom meseca, postali su nasilni pošto su bezbednosne snage počele da koriste bojevu municiju.

Posle nedelju dana nasilja u prestonici Iraka i južnim delovima zemlje, vladinom istragom utvrđeno je da su snage bezbednosti koristile prekomernu silu, usmrtivši 149 osoba i ranivši više od 3.000. Ubijeno je i osam pripadnika bezbednosnih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: