Tači i Haradinaj pozdravili usvajanje rezolucije o braći Bitići; Drecun: Neprihvatljiv pritisak

Predsednik i premijer tzv. Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pozdravili su rezoluciju Predstavničkog doma Kongresa SAD o braći Bitići.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.10.2019.

14:52

Tači i Haradinaj pozdravili usvajanje rezolucije o braći Bitići; Drecun: Neprihvatljiv pritisak
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

"Pozdravljam usvajanje rezolucije 'Bitići' kojim se izražava nezadovoljstvo kašnjenjem Srbije u kažnjavanju krivaca za ubistvo braće Bitići od srpskog državnog aparata 1999. godine", napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, rezolucija omogućava da se to pitanje pokrene na najvišim instancama SAD, ali je to takođe dokaz da su SAD jedinstvene po pitanju Kosova, bez partijskih razlika.

"To je ohrabrenje za nas da nastavimo da tražimo pravdu za sve žrtve srpskog režima na Kosovu i da će se pravda za braću Bitići konačno uspostaviti", napisao je on.

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj je ocenio da je dobra vest jednoglasno usvajanje rezolucije američkog Kongresa za braću Bitići, ne samo za njihove porodice, već i za svedoke zločina koje su srpske vlasti počinile na Kosovu.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da skrivanje i negiranje ubistva Ilija, Agrona i Mehmeta dvostruki zločin počinjen nad porodicom Bitići, narodom Kosova, ali i celokupnom istorijom Albanaca, "borbom za oslobođenje i žrtvama za slobodu".

"Rezolucija, koju su SAD usvojile kao zaštitnik ljudskih vrednosti i demokratije, jasna je poruka srpskoj državi da su priznanje krivice i izvođenje pred lice pravde počinitelja masakara i ubistava Albanaca jedini put ka miru i stabilnost u regionu. Pozivamo srpske vlasti da prihvate ovu stvarnost i ne kriju činjenice i kriminalce, već da se distanciraju od njih i otvore put ka pravdi", napisao je Haradinaj.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je u utorak rezoluciju kojom se od Srbija traži da izvede pred lice pravde ubice tri američka državljana, ocenjujući da je napredak u rasvetljavanju slučaja Bitići "važan faktor" koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Srbije. Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe da Srbija želi da se reši slučaj ubistva braće Bitići, ali da je usvajanje Rezolucije u Predstavničkom domu Kongresa SAD kojom se od Srbije zahteva da taj slučaj reši, neprihvatiljiv pritisak na našu zemlju.

"To je neprihvatljiv pritisak na posao koji treba da odrade nadležni organi Srbije", rekao je Drecun za Tanjug.

"Američki Kongres, ipak, mora da poštuje zakone koji važe na teritoriji Srbije i zakonske procedure koje se primenjuju, a ne da unapred osudje i presudjuje", naveo je on. Drecun kao posebno problematično vidi to što se u Rezoluciji zigoše jedna osoba, konkretnim imenom i prezimenom, kao neko ko se sumnjči da je odgovoran za ta ubistva, budući da se u Rezoluciji, izmedju ostalog, navodi da se odgovornim smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri.

"Za izgradnju dobrih odnosa Srbije i SAD neki u Vašingtonu treba da prestanu da tretiraju Srbiju kao zemlju koja samo treba da izvršava njihove zapovesti", naglasio je Drecun. Ističe da je Srbija suverena država čiji organi rade svoj posao, te da ne može ništa da se uradi mimo zakona i da takvo ponašanje srpskih nadležnih organa ne može da promeni nikakav pritisak ni Kongresa, ni Senata, ni porodice Bitići, čije je delovanje, prema Drecunovom mišljenju zapravo i rezultiralo ovom Rezolucijom.

"Ako neko očekuje da će naši organi da krše sopstvene zakone, onda to nije prihvatljivo", naglasio je Drecun.

Drecun smatra da ova rezolucija nije deo pritiska na Srbiju u kontekstu rešavanja pitanja KiM. "Mislim da je ovo jedan proces, i rezultat ponajviše lobiranja i pritiska porodice Bitići u SAD", rekao je Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: