"Srpskoj listi nije prioritet ulazak u vladu sa Kurtijem"

Srpskoj listi nije prioritet ulazak u novu Vladu Kosova, posebno ne u uslovima i atmosferi u kojoj se ne prihvata izborna volja srpskog naroda na KiM.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.10.2019.

13:28

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je to naglasio u razgovoru sa direktorom Stejt Departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvidom Kostelančikom.

Jevtić je istakao da će najveća odgovornost, za moguću institucionalnu krizu, ukoliko se kojim slučajem prekrši Ustav Kosova vezano za procedure izbora nove Vlade, biti na onima koji će tu Vladu formirati, a ne na SL.

Kako je saopštila Srpska lista, Jevtić je posebno naglasio da politički stavovi u kojim SL i njeni predstavnici nisu prihvatljivi za saradnju onima koji bi trebalo da formiraju buduću Vladu Kosova, ne doprinose izgradnji poverenja, a naročito ne stabilnosti.

Glavne teme sastanka potpredsednika SL i Kostelančika bile su nedavno održani parlamentarni izbori, trenutna politička i bezbednosna situacija na Kosovu kao i potreba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. Jevtić je svom sagovorniku rekao da je od izuzetne važnosti da se svi politički faktori na Kosovu posvete stvaranju boljih uslova za život, poštovanju vladavine prava i zakona, sa naročitim akcentom na ljudska prava, posebno nevećinskih naroda.

Potpredsednik SL izrazio je bojazan zbog činjenice da postoji stalna tendencija da određeni čionici na Kosmetu žele da stvore incident koji bi mogao da izazove reakciju građana na severu KiM i ujedno zatražio da se na takvu potencijalnu opasnost obrati posebna pažnja.

Dvojica sagovornika složila su se da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine od suštinske važnosti, a posebno je naglašeno da kao preduslov nastavku tog procesa potrebno da buduća Vlada Kosova ukine takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Dejvid Kostelančik je naglasio da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od trenutnih prioriteta u spoljnoj politici SAD, i da niko ne treba da propusti šansu da se to pitanje reši na pozitivan način, bez odugovlačenja i gubljenja vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: