Proveravaju se navodi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Stručnjaci Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) saopštili su da proveravaju navode kurdskih snaga da je Turska koristila hemijsko oružje.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

17:57

Proveravaju se navodi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji
EPA-EFE/ SANA HANDOUT

"Stručnjaci OPCW-a rade ne proceni verodostojnosti navoda o situaciji na severu Sirije", navodi se u saopštenju u kojem se ne navodi da li je otvorena istraga već da se nadgleda situacija.

Kurdske vlasti u Siriji optužile su 17. oktobra Tursku da koristi nekonvencionalno oružje kao što su beli fosfor i napalm u ofanzivi na severoistoku Sirije.

Frans pres je tada preneo da optužbe na račun turskih i proturskih snaga nisu proverene iz nezavisnih izvora.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava koja ima široku mrežu izvora na terenu nije potvrdila upotrebu takve vrste oružja. Međutim, opservatorija je navela da su mnogi povređeni koji su zadobili opekotine prebačeni u bolnicu u Tal Tamru.

Tokom rata u Siriji započetog 2011. godine, termin napalm se koristi za zapaljive bombe napravljene od supstance slične napalmu.

Beli fosfor može da se koristi za stvaranje dimne zavese, ali može da služi i za proizvodnju zapaljivog oružja i zbog toga je njegova upotreba zabranjena međunarodnim pravom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: