Ambasada SAD osudila napad na gej vojnike u Zadru

Američka ambasada u Hrvatskoj osudila je nedavni napad na dvojicu afroameričkih vojnika homoseksualaca, koji su pretučeni tokom turističkog boravka u Zadru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2019.

19:05

Ambasada SAD osudila napad na gej vojnike u Zadru
Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin

"Američka ambasada u Zagrebu osuđuje nedavne nasilne napade na dvojicu američkih turista u Zadru. Dobrobit i bezbednost američkih građana u inostranstvu jedan je od glavnih prioriteta Stejt departmenta", navodi se u saopštenju američke ambasade koje je preneo portal Indeks.

U saopštenju se dodaje da je američka ambasada spremna da pruži odgovarajuću pomoć građanima SAD i njihovim porodicama ukoliko im je pomoć potrebna.

"Zbog pitanja privatnosti ne možemo dalje komentarisati ovaj slučaj", takođe se dodaje u reagovanju američke ambasade.

Kako su ranije objavili hrvatski mediji, dvojica američkih vojnika otvoreno su pokazali da su homoseksualci, a jedan od njih je napad opisao u video-snimku koji je objavio na svom profilu na Instagramu.

Govoreći o incidentu on kaže da su se "borili za život".

"Napalo nas je oko 10 muškaraca. U jednom trenutku, neko me je držao, a dvojica su me udarala. Izgubio sam svest", ispričao je, između ostalog, preneo je portal Indeks.

Iz zadarske policije su u prvi mah saopštili da je događaj okvalifikovan kao prekršaj, odnosno kao remećenje javnog reda i mira.

Dojavu su, kažu u policiji, primili u tri sata između subote i nedelje da je u jednom ugostiteljskom objektu na Obali kralja Tomislava došlo do "guranja između više osoba".

"Po dolasku, policijski službenici zatekli su dva američka državljanina starosti 24 i 25 godina koji su imali povrede i prevezeni su u bolnicu. Mladiću od 24 godine konstatovane su lakše telesne povrede, a 25-godišnjak je dobio lekarsku pomoć", naveli su iz policije i dodali da je istraga o incidentu u toku.

Portparolka zadarske policije je za Indeks dala novu izjavu celom slučaju.

"Takođe je utvrđeno da su obojica bili pod uticajem alkohola. Oni nisu navodili okolnosti napada. Istraživanje tih okolnosti je trebalo da bude nastavljeno ali su oni sinoć napustili zemlju i tek nakon odlaska preko medija su izneli priču. Sada se kriminalisticka istraga u tom slučaju, uzimajući u obzir i te nove informacije, nastavlja i radi se na utvrđivanju svih okolnosti", rekla je ona za Indeks.

Dvojica vojnika su u nedelju uveče preko društvenih mreža objavili da su iz Zadra odleteli prema Frankfurtu.

"Hvala svima koji su nam dali podršku. Napokon smo se vratili kući!", poručili su vojnici posle napada u Zadru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: