Protest protiv objave o proroku Muhamedu na Fejsbuku - četvoro mrtvih

U Bangladešu su ove nedelje ubijene četiri osobe nakon što je policija pucala na demonstrante koji su protestovali zbog objave na Fejsbuku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

14:37

Protest protiv objave o proroku Muhamedu na Fejsbuku - četvoro mrtvih
EPA-EFE/STR

Na hljade stanovnika izašlo je na ulice grada Borhanudina, koji se nalazi u južnoj četvrti Bangladeša, kako bi protestovali protiv statusa na Fejsbuku u kojem se navodno kritikovao prorok Muhamed, piše CNN.

"Morali smo da pucamo, nismo imali drugu mogućnost", rekao je viši policijski službenik policijske stanice u Bangladešu.

Status na Fejsbuku, koji je izazvao nemire, objavio je u petak 25-godišnji Hindus koji živi na tom području. Neimenovani muškarac kasnije je policiji rekao kako mu je neko hakovao nalog na toj društvenoj mreži i napisao objavu.

Nakon što se vest o statusu proširila gradom, u nedelju se ispred policijske stanice okupila besna gomila tražeći pravdu. Policija u prvi mah nije nameravala da primeni silu jer je protest započeo kao miran protest građana. Međutim, nakon nekog vremena, prisutni su počeli da bacaju kamenje i cigle na policajce.

"U blizini su se izvodili građevinski radovi tako da je unaokolo bilo mnogo cigli. Demonstranti su počeli da ih bacaju na nas. Morali smo da se zatvorimo u jednu prostoriju u obližnjem naselju“, rekao je policajac.

Kada je stotinak ljudi pokušalo da provali u prostoriju gde su se skrivali policajci, službenici su, kako bi se zaštitili i rasterali demonstrante, zapucali mecima iz vazdušne puške.

I pored toga, nisu uspeli da rasteraju razjarenu gomilu. Policija je onda počela da koristi prave metke.

Hindus je podneo policijsku prijavu protiv hakera koji ga je navodno ucenjivao i hakovao njegov nalog na Fejsbuku. Tvrdi da je haker tražio novac i zapretio da će, ako ga ne dobije, objaviti po njega opasne objave.

Iako je zvanično sekularna država, Bangladeš je većinom muslimanska zemlja. Između 2013. i 2016. godine islamistički radikali ubijali su sekularne pisce i blogere, pripadnike verskih manjinama, kao i gej aktiviste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: