Razmena vatre Indije i Pakistana: Devet mrtvih

Najmanje devet osoba poginulo je u nedelju u Kašmiru pošto su vojnici Indije i Pakistana razmenjivali vatru u oblasti oko koje se spore te dve nuklearne sile.

Izvor: B92

Nedelja, 20.10.2019.

19:35

Razmena vatre Indije i Pakistana: Devet mrtvih
Ilustracija: EPA-EFE/ Farooq Khan

Vojska Indije je saopštila da su pakistanski vojnici jutros gađali indijski granični prelaz i civilne oblasti duž granice u Kašmiru, i ubili dva vojnika i jednog civila.

Od pakistanske vatre povređena su tri indijska civila, navela je vojska Indije i ocenila da je reč o "neizazvanom" kršenju sporazuma dve zemlje o primirju iz 2003. godine.

Vojska Pakistana je potom saopštila da je usled "neizazvanih kršenja primirja" od indijskih vojnika poginulo pet civila i jedan vojnik, a da su ranjena tri civila i dva vojnika, u blizini Linije kontrole koja deli Kašmir na indijski i pakistanski deo.

Kašmir je podeljen na indijski i pakistanski deo, a obe države tvrde da polažu pravo na celu oblast. Taj teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana posle njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Najnoviji talas sukoba počeo je pošto je vlada Indije 5. avgusta ukinula autonomiju Kašmira, garantovanu indijskim ustavom, a potom uvela oštrije mere u toj oblasti, uključujući gašenje medija i slanje hiljada vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: